Tri osobe poginule na protestu zbog smrti mlade Iranke

Radio Titograd

21.09.2022, 12:09h

2 min

Foto: EPA/Abedin Taherkenareh

Iranske vlasti su potvrdile da su tri osobe ubijene tokom protesta zbog smrti mlade žene Mahse Amini (22) u pritvoru, dodajući da su ta ubistva “sumnjiva”. Humanitarne organizacije navode da je u protestima ubijeno pet osoba.

Protesti u Iranu nastavili su se kasno u utorak, a policija je odgovorila suzavcem, prenosi novinska agencija Fars.

Guverner Teherana Mohsen Mansuri optužio je strane agente za podsticanje nasilja u prijestonici.

Neredi u djelovima Irana najveći su ulični sukobi od kada su Iranci prošle godine protestovali protiv nestašice vode. Iranci su izašli na ulice ne samo zbog ženskih prava, već i zbog bezbjednosti u zemlji i posebno ekonomske situacije pogoršane međunarodnim sankcijama.

Iranci su izašli na ulice zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru pošto ju je prošle nedjelje uhapsila policija za moral jer navodno nije poštovala pravilo o hidžabu, piše BBC.

Svjedoci tvrde da ju je policija odvela u vozilo i tukla.

U pokušaju ublažavanja tenzija pomoćnik iranskog Vrhovnog vođe izrazio je saučešće porodici mlade Iranke.

Amini je bila iz kurdistanske pokrajine, a kurdska humanitarna organizacija Hengav je u ponedjeljak objavila da su u tom dijelu Irana snage bezbjednosti ubile tri osobe kada su pucale na demonstrante.

Guverner Kurdistana potvrdio je tri smrti, ali je rekao da su sumnjive i da se ne zna ko je odgovoran za njih.

Hengav je u ponedjeljak objavio da su dvije osobe ubijene u kurdskom gradu Sakezu, rodnom gradu Amini, a peta je ubijena u Degolanu, takođe u Kurdistanu. Organizacija tvrdi da je samo u ponedjeljak povređeno 75 ljudi.

Snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju demonstracije u Teheranu i širenje na gradove kao što su Rašt, Mašhad i Isfahan.

Nevladina orgnaizacija Iran Human Rights (IHR) sa sjedištem u Oslu objavila je da su ubijene četiri osobe koje su uzvikivale slogane „Smrt diktatoru“ i „Žena, život, sloboda“.

Njemačka ministarka spoljnih poslova je u utorak pozvala iransko rukovodstvo da posluša žene koje protestuju na ulicama, jer one su ustale braneći osnovna ljudska prava.

„Njih treba slušati jer te žene traže prava koja svi ljudi moraju imati“, rekla je Analena Berbok u Njujorku, gdje je stigla na zasijedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

07.12.2022. u 20:23h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:10h

Titogradske vijesti, top2,

18:09h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 17:49h

Skip to content