Tri četvrtine Hrvata za uvođenje vojnog roka

Radio Titograd

30.01.2024, 11:05h

2 min

Foto:Guliver

 

Više od 75,5 odsto hrvatskih građana podržava uvođenje neke vrste vojne obuke, njih nešto više od 20 odsto ne podržava, a četiri odsto ispitanih odgovorilo je da ne zna, pokazalo je istraživanje koje je predstavio HRT.

Razlozi za uvođenje vojnog roka za oko 61 odsto ispitanih je pogoršana bezbjednosna situacija i sukobi u svetu, njih oko 20,5 odsto smatra da je riječ o predizbornoj kampanji u Hrvatskoj, a 5,5 odsto ispitanih to povezuje sa naoružavanjem Srbije.

Deset posto ispitanih kazalo je da ne zna.

Gotovo 54 odsto ispitanih odgovorilo je da vojnu obuku treba uvesti samo za muškarce. Da treba uvesti vojnu obuku za muškarce, a na dobrovoljnoj bazi za žene smatra 27 odsto ispitanih, a 14 odsto da vojna obuka treba da bude obavezna za oba pola.

Da vojna obuka treba da bude na dobrovoljnoj bazi, takođe za oba pola, smatra malo manje od dva odsto anketiranih građana.

Gotovo 45 odsto ispitanika smatra da bi vojna obuka trebalo da traje šest mjeseci, dok je za tromjesečnu obuku 30 odsto ispitanika.

Za vojnu obuku od godinu dana je 15 odsto anketiranih građana, a 4,5 odsto ih je za obuku od mjesec dana. Ostalo ili “ne znam” kao odgovore navodi ukupno oko šest odsto ispitanika.

Da je uvođenje vojne obuke važno za nacionalnu bezbjednost, reklo je 24 odsto, 22 odsto razlog vidi u porastu bezbjednosnih prijetnji. Da se uvođenjem vojne obuke promovišu nacionalne vrijednosti domoljublja i zajedništva smatra 7,5 odsto ispitanika.

Da treba da prednjači mišljenje da treba da postoji sloboda izbora i mogućnost priziva savjesti, smatra 24,5 odsto građana, a da je profesionalna vojska efikasnija osmatra oko 23 odsto ispitanih građana.

Služenje vojske besmisleno je maltretiranje mladih – smatra 19 odsto ispitanika, a 17 odsto da je vojna obuka nepotreban trošak. Deset odsto smatra da je članstvo u NATO-u dovoljna zaštita.

Ostale razloge ili “ne znam” navodi oko 6,5 odsto anketiranih građana.

Istraživanje je sprovedeno od 24. do 26. januara na uzorku od hiljadu ispitanika i nivoom pouzdanosti od 95 odsto.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content