Traže milionske odštete zbog raskida ugovora

Radio Titograd

03.03.2023, 07:41h

2 min

Foto: UGC

Juče su pred novim sudijom Privrednog suda Vladimirom Bulatovićem nakon duže pauze nastavljena dva ročišta po tužbama investitora neizgrađenih mHE na Đuričkoj rijeci vrijednosti šest miliona eura i na Bukovici u kojoj vrijednost spora još nije utvrđena.

Sudija Bulatović će na idućem ročištu u sporu kompanije Triangle, u vlasništvu američkog biznismena Florina Krasnićija, saslušati njega, bivšeg predsjednika opštine Plav Mirsada Barjaktarevića, direktoricu Plava Hydro power Sofiju Kiku i Ljubišu Boškovića na zahtjev zastupnika države. Barjaktarevića žele da saslušaju u vezi raskida ugovora, protesta mještana i onemogućavanja izvođenja radova, čemu se advokat Triangle protivio, jer ne zna ništa o ugovoru, a svjedočenje na ostale okolnosti je irelevantno.

Ovom ročištu je prisustvovao predstavnik američke ambasade u Podgorici jer je Krasnići državljanin SAD.

U tužbi tvrde da su u projekat vrijedan 12 miliona do sada uložili 1,3 miliona. Optužuju državu da nije obezbijedila preduslove za realizaciju projekta, da je izostala adekvatna reakcija kada se lokalno stanovništvo pobunilo. Odjednom su, kako se navodi, neke NVO po medijima „počele da iznose laži da će izgradnja mHE uništiti prirodu“, zbog čega je traženo da se sastanu i o tome razgovaraju, ali se oni nijesu pojavili. Iako su u jednom trenutku dobili uvjeravanje od državnog sekretara za energetiku Nikole Vujovića da u slučaju raskida ugovora imaju pravo na naknadu štete što je trebalo da definišu u pregovorima, Vlada Duška Markovića je zadužila tadašnje Ministarstvo održivog razvoja da otpočne pregovore oko raskida. Za to su, kako tvrde, saznali iz medija, a tek dva mjeseca kasnije i zvanično. Nijesu pristali da potpišu aneks ugovora koji im je upućen iz Vlade, jer nijesu bili zadovoljni uslovima. Država odbacuje navode, ističe prigovor zastarjelosti i nedostatka aktivne legitimacije i tvrde da koncesionar nema pravo na naknadu štete.

Bukovica

Prethodni sudija u postupku po tužbi Hydra MNE, Hydra Podgorica, IMP Ljubljana i Igma energy u vezi Bukovice, odredio je saslušanje vlasnika Jovana Gordijana i Milovana Maksimovića, te bivšeg državnog sekretara i bivšeg savjetnika premijera Nikole Vujovića i Ljuba Kneževića, što je sudija Bulatović zakazao za početak maja.

Ove kompanije tužbom traže naknadu obične štete i izgubljene dobiti za 30 godina, te da sud utvrdi da je ugovor o koncesiji raskinut 2017. godine. Tvrde da su samo na dozvole i elaborate potrošili tri miliona. Krive državu, dodajući da su sve vrijeme gradili dobre odnose sa lokalnom zajednicom, mijenjali projekat kako bi im izašli u susret, ali je nakon negodovanja nekoliko mještana na proljeće 2019, čijim su se protestima pridružile NVO i političke partije, Ministarstvo ekonomije tražilo obustavu radova i reviziju projekta. Navode da je Vlada, umjesto odluke o reviziji, inicirala pregovore o raskidu koncesije, koji nijesu bili uspješni, pa su ih obavijestili o raskidu ugovora. Zastupnici države tvrde da su izgubili pravo na naknadu štete, jer nijesu poštovali ugovor.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 20:54h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:26h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 19:16h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:55h

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 18:49h

Skip to content