Tramp i njegovo troje djece optuženi za finansijske malverzacije u državi Njujork

Radio Titograd

22.09.2022, 06:31h

2 min

Foto:AP

Državna tužiteljka Njujorka optužila je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovo troje odrasle djece za “brojne slučajeve prevare i pogrešnog predstavljanja”, u građanskoj istrazi poslovne prakse bivšeg američkog predsjednika.

Prema tužbi koja je podnijeta sudu na Menhetnu, Trampova organizacija je optužena za krivična djela u pripremi godišnjih izvještaja o finansijskom stanju u periodu između 2011. i 2021. godine. Kao optuženi su takođe imenovani Tramp organizacija, sinovi bivšeg predsjednika Donald Tramp mlađi i Erik, kao i ćerka Ivanka.

Tužiteljka Letiša Džejms izjavila je da su Tramp i njegova organizacija pogrešno predstavljali vrijednost svojih nekretnina kako bi dobijali povoljne kredite i poreske olakšice. Dodala je da je podatke o krivičnim djelima proslijedila federalnim tužiocima na Mehnetnu kao i američkoj Poreskoj službi.

– Uz pomoć svoje djece i direktora Tramp organizacije, Donald Tramp je lažno ‘naduvavao’ vrijednost svoje imovine za više milijardi dolara da bi se obogatio i prevario sistem – saopštila je Džejms.

Tužba Letiše Džejms je jedan od najvećih pravnih udaraca za Trampa od kada je napustio položaj u januaru 2021. On razmatra da se ponovo kandiduje za predsjednika 2024. godine.

Džejms je rekla novinarima da traži da se optuženi odreknu svih sredstava koje su stekli putem prevare, čija se vrijednost procjenjuje na 250 miliona dolara. U tužbi se takođe traži da se Trampu i njegovoj kompaniji zabrani da upravljaju kompanijama u državi Njujork, a Tramp organizaciji zabrani učešće u transakcijama nekretnina. Džejms više od tri godine vodi građansku istragu Trampovog poslovanja.

Letiša Džejms, državna tužiteljka Njujorka, na konferenciji za novinare 21. septembra 2022. (FOTO: AFP)

Bivši predsjednik, republikanac, odbacio je odgovornost za bilo kakvo krivično djelo i opisao istragu Letiše Džejms kao politički motivisani “lov na vještice”. Džejms je demokrata. Trampova organizacija je optužbe Džejms nazvala “neosnovanim”.

Tužba podignuta u srijedu je bila nastavak kontroverzne istrage tokom koje je Džejms optužila Trampa, njegovu kompaniju i neke članove porodice da su primjenjivali taktike odlaganja da bi ignorisali obavezujuće sudske pozive i izbjegli da svjedoče pred njenim timom.

Tramp je 10. avgusta odbio da odgovara na pitanja u dugom razgovoru iza zatvorenih vrata u kancelariji državne tužiteljke, pozivajući se više od 400 puta na svoje ustavno pravo na ćutanje, kako ne bi sebe doveo u kompromitujući položaj.

Donald Tramp Mlađi i Ivanka Tramp su pristali da daju iskaz tek kada su dobili obavezujući poziv.

Njihov brat Erik Tramp pozvao se na pravo na ćutanje više od 500 puta, kada je dao iskaz 2020. godine.

Tramp se suočava sa brojnim pravnim problemima od kako je napustio Bijelu kuću. Federalni istražni biro (FBI) je sproveo pretres njegove rezidencije Mar-a-Lago na Floridi u okviru istrage o tome kako je Tramp čuvao predsjednička dokumenta, uključujući i klasifikovani materijal. U Džordžiji, Tramp je pod istragom zbog pokušaja da preokrene rezultate na predsjedničkim izborima 2020. U svim istragama koje se vodi on poriče odgovornost.

Građanska istraga koju vodi Džejms je odvojena od krivične istrage zbog izbjegavanja plaćanja poreza koja se vodi protiv Trampove organizacije.

 

Izvor:pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:10h

Titogradske vijesti, top2

07.12.2022. u 18:09h

Sport, top2

07.12.2022. u 17:55h

Skip to content