Tomović: Sjutra će biti gotova procjena validnosti mape BIRN-a, biće ispravljene eventualne nepreciznosti i faktografske greške

Radio Titograd

24.11.2022, 21:18h

2 min

Urednica BIRN-ovog sajta BlakanInsight Dušica Tomović kazala je da bi sjutra trebalo da bude gotova procjena validnosti objavljene mape ekstremnih desničarskih i ekstremističkih organizacija, te da će sve nepreciznosti i faktografske greške, ako se utvrdi da ih je bilo, biti ispravljene.

Tomović je komentarišući projekat „Mapiranje krajnje desničarskih i ekstremističkih grupa na Blakanu“ kazala da je krajnje vrijeme da se otvoreno razgovara o ovoj temi.

U BIRN-ovoj mapi kao desničari i religiozni ekstremisti u Crnoj Gori označeno je devet građanskih aktivista/kinja, antifašista i boraca za ljudska prava, među kojima i dvije novinarke.

“Reakcija i u drugim zemljama je dodatno uvjerilo da je krajnje vrijeme da počnemo otvoreno razgovaramo o ovome, “skinemo rukavice” i lažne šešire i počnemo da pričamo o konkretnim organizacijama i imenima i centrima moći koje stoje iza toga. Prilično smo se pripremali za rad na mapi. Ovo je proizvod istraživačkog novinarstva”, rekla je Tomović u emisiji “Načisto” na TV Vijesti.

Tomović je poručila da BIRN neće odustati od ove teme, bez obzira na kritike.

“U sljedećoj fazi radi fokusiraćemo se na same centre moći. Ono što je kompletno istraživanje pokazalo je da u mnogim zemljama, ne samo u Crnoj Gori, iza tih organizaciji u mapi postoje ozbiljni i moćni centri koji su u nekim zemljama, otvoreno da kažem u Srbiji, i u ovim organizacijama koje su u Crnoj Gori – SPC, ili su sadašnje, ili prošle vladajuće partije – da one jesu ta vrsta veza. Zanimarljiv broj organizacija u mapi smo detektovali da su slobodni strelci, koje u tom smislu nemaju tako jaku vezu sa političkim mainstreamom ili religijskim. To jeste prirodan nastavak rada koji BIRN planira. Mapa nije konačna”, rekla je Tomović.

Ona je rekla da je možda mana istraživanja što utvrđene kategorije u mapi ne dozvoljavaju baš mnogo slobodnih interpretacija.

“”Bogougodnice” su u toj kategorizaciji. Utvrđene kategorije u mapi ne dozvoljavaju baš mnogo slobodnih interpretacija. Možda je i to mana, možda je trebalo razmisliti o većem broju kategorija koje šire objašnjavaju to, ili bolje objašnjavaju kontekst Balkana”, rekla je Tomović.

Ona je saopštila da će sjutra biti gotova procjena, te da će sve nepreciznosti i faktografske greške, ako se utvrdi da ih je bilo, biti ispravljene.

Na pitanje na osnovu kojih izjava i nastupa su grupu ljudi stavili na mapu ekstremista i nacionalista, Tomović ih je uporedila sa organizacijom Stupovi.

“I Stupovi kažu da su humanitarna organizacija koja pomaže ugroženima, sve su to legitimne stvari”, rekla je ona.

Glavni i odgnovorni urednik Vijesti Srdan Kosović je, u vezi sa projektom „Mapiranje krajnje desničarskih i ekstremističkih grupa na Blakanu“, kazao da nema metodološke detalje vezano za mapu BIRN-a, ali ističe da postoje nepreciznosti, a ne netačnosti, u pristupu plasiranja Mape sa limitiranim brojem elemenata.

“Jako je teško to izvesti bez kontroverzi. Korisno je da je locirano da problem desnice postoji u Crnoj Gori. Veći problem od organizacije je da se u svakodnevnom diskursu normalizuju krajnje desničarski stavovi. Jako je bitno pitanje konteksta i što se sve doživljava kao desnica”, rekao je Kosović.

Prema njegovom mišljenju Patriotsko-komitski pokret ima jasno desne elemente te da ljude u njemu okuplja ideološki obrazac koji ima desne elemente.

“Ali oni ne čine zajednički jednu grupu. Bogougodnice se u medijima predstavljane kao grupa koja je u sprezi sa određenim medijskim centrima koji su to plasirali”, rekao je Kosović.

On je istakao da su Vijesti ignorisale reakcije povodom BIRN-ovog istraživanja jer je, kako je rekao, “krenula propagandna hajka koja je onemogućavala da se uključe i ponude čitaocima nešto vrijedno što bi im suštinski objasnilo problem”.

Izvor.Pobjeda

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 22:43h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2022. u 20:41h

Skip to content