Tokom prošle sedmice počinjeno 56 krivičnih djela, osumnjičene 53 osobe

Radio Titograd

14.05.2024, 08:48h

4 min

Foto:UP

 

Službenici Uprave policije su, od 6. do 13. maja, na teritoriji Crne Gore registrovali 56 krivičnih djela za koja se sumnjiče 53 osoba. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminalita, i to 48 djela, dok je proaktivnim radom policije otkriveno osam djela iz oblasti ekonomskog kriminala, navodi se u Sedmičnom pregledu Uprave policije.

U trenutku izvršenja devet krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije rezultirale su rasvijetljavanjem svih navedenih djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 100 odsto.

Pripadnici kriminalističke policije su uhapsili 42 osobe, od čega njih 20 zbog učinjenih krivičnih djela, a 22 zbog učinjenih prekršaja.

“U sedmici za nama registrovano je krivično djelo ubistvo, a koje je izvršeno 11. maja u Budvi, gdje je nakon kraćeg sukoba između dva lica, došlo do upotrebe hladnog oružja – noža na štetu A.K. koji je od posledica ranjavanja smrtno stradao. Policija je identifikovala osumnjičenog, te se za licem M.P. intenzivno traga”, istakli su iz policije.

Specijalno policijsko odeljenje je, ispred UIKS-a, uhapsilo člana jedne organizovane kriminalne grupe, M.S. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Policijski službenici su oduzeli ukupno dva komada vatrenog oružja, od čega jedan komad u ilegalnom posjedu.

Policija je prethodne sedmice podnijela četiri krivične prijava protiv četiri lica zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijeto je i 12 prekršajna prijava protiv 12 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala,zbog koruptivnih krivičnih djela  policija je podnijela krivičnu prijave protiv jednog lica zbog krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Ovo djelo je registrovano u javnom sektoru.

Zbog krivičnog djela šumska krađa odgovaraće jedna osoba.

Jedna osoba je uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično djelo trgovina ljudima, na štetu šestoro djece.

Tokom navedenog perioda registrovano je devet krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 15 prekršajnih prijava.

U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati dva maloljetnika, i to zbog krivičnih djela nasilničko ponašanje i krađa.

Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima uhapsila je 10 osoba, dok su dvije međunarodno tražene osobe uhapšene po potjernicama NCB Interpol Ankara i NCB Interpol Visbaden u našoj državu.

Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 106 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedna osoba smrtno stradala, a sedam osoba je zadobilo teške tjelesne povrede i njih 48 lake tjelesne povrede.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 312 prekršajnih prijava, izdala 2.302 prekršajna naloga i lišila slobode 44 vozača zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 25.000 eura.

Granična policija je od 6. do 13. maja na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 489.302 lica, od toga 243.718 lica na ulazu i 245.584 na izlazu iz Crne Gore.

Kontrolisano je ukupno 134.309 motornih vozila, 153 plovilo, 547 vazduhoplova i 26 vozava.

Nije dozvoljen ulaz u naš državu za 12 osoba, od kojih njih 10 nije ispunjavalo propisane uslove za ulazak, a dvije osoba nisu posjedovale putne isprave ili su posjedovaale nevažeće putne isprae.

“Službenici Sektora granične policije su podnijeli tri prekršajne prijave i izdali 98 prekršajnih naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 25 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 27 rješenje o otkazu boravka do 90 dana, a 42 lice su izrazila namjeru za međunarodnu zaštitu. Inicirano je pet prestanka privremenih boravaka”, kažu u policiji.

Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupno devet akcija „Stranac“.

Kada je riječ o prekograničnom kriminalu službenici Sektora granične policije su u nedelji za nama u četiri slučaja zaplijenili neprijavljenu robu (srebrni nakit,  bižuteriju, alkoholna pića, i druge stvari), a zbog čega će prekršajno odgovarato četiri osobe zbog prekršaja iz Carinskog zakona.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content