Tinejdžeri strijeljani zbog gledanja južnokorejskih filmova u Sjevernoj Koreji

Radio Titograd

07.12.2022, 21:16h

< 1 min

Dva tinejdžera u Sjevernoj Koreji ubijena su od strane streljačkog voda zbog gledanja i prodaje filmova iz susjedne Južne Koreje.

Tinejdžeri, za koje se vjeruje da su imali između 16 i 17 godina, upucani su na aerodromu pred užasnutim mještanima u gradu Hijesan, na granici s Kinom, još u oktobru – iako su se vijesti o njihovoj smrti pojavile tek prošle nedjelje.

Treći dječak istih godina pogubljen je zajedno s njima zbog ubistva svoje maćehe, a mještani su rekli da su zločini „podjednako loši“.

Strani mediji, a posebno sve što se smatra „zapadnim“, strogo je zabranjeno u Sjevernoj Koreji – koja ovo zabranjuje svom stanovništvu kako bi održala vladajući režim.

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un gleda na Južnu Koreju kao na američku marionetsku državu i osjetljiv kada bilo koji njen medij pređe granicu, ali uprkos strogim kontrolama, takvi se artikli često krijumčare u zemlju na USB diskovima ili SD karticama.

Oni se obično donose preko granice sa Kinom, a zatim se razmjenjuju među Sjevernokorejcima.

Vladajući komunistički režim koristi doušnike regrutovane iz opšte populacije kako bi uhvatio one koji prodaju diskove. U slučaju dvojice tinejdžera, jedan od ovih špijuna ih je prijavio da su prodavali diskove na lokalnoj pijaci.

Takva pogubljenja su rijetka u Sjevernoj Koreji, ali nisu neobična, i obično se koriste da zastraše ljude.

Omladina Sjeverne Koreje uhvaćena dok gleda strane filmove šalje se u disciplinski radni centar, rekao je jedan izvor u Hijesanu.

Drugi prekršaj znači slanje u popravni logor na pet godina zajedno sa roditeljima, kao kaznu za nedisciplinovanje djece.

Ali svako ko bude uhvaćen u distribuciji ili prodaji južnokorejskih filmova može se suočiti sa smrtnom kaznom, čak i ako je maloljetnik, dodao je izvor, prenosi Dejli mejl.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 10:32h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 10:05h

Titogradske vijesti, top2

08.02.2023. u 10:01h

Skip to content