Terzić: Kada budemo uhapsili osumnjičene znaćemo ko je platio kopanje tunela

Radio Titograd

02.10.2023, 11:10h

2 min

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore izjavio je da se nastavlja istraga u slučaju “Tunel” i da se u komunikaciji sa susjednim zemljama očekuje skoro hapšenje osumnjičenih osoba za kopanje tunela ispod Višeg suda.

Terzić kaže da nije obećavao brzo hapšenje osumnjičenih za aferu “Tunel”, ali je obećao da će biti brzo indentifikovani. Naglasio je da imaju dobre i čvrste materijalne dokaze i da je pitanje dana kada će susjedne zemlje lišiti ta lica slobode.

“Ova istraga nije stopirana, idemo dalje”, naveo je Terzić.

Motiv za kopanje tunela, naglašava, nije još sasvim jasan. Nakon hapšenja osumnjičenih, naglasio je, biće jasnije ko je finanisirao ovaj kriminalni poduhvat.

“Što se tiče zatrpavanja tunela ispod Višeg suda, odgovarajuće odluke su donijete i vjerujem da će to brzo biti urađeno”, kazao je Terzić.

Navodi da je veza nekih policajaca i kriminalaca tema odavno, ali da često nije bilo dokaza.

“Neki policajci imaju imovinu koja ne korespondira sa njihovim platama i zaradama. Kakve su plate u policiji, svi znamo. Nedostajalo je često dokaza, ali nakon što smo dobili materijal od Europola i tu se stvari mijenjaju”, naveo je Terzić.

On je rekao da treba raditi na obuci budućih policajaca, podsjećajući da Crna Gora nema policijsku akademiju.

“Razgovaramo sa našim partnerima o jednom rješenju, gdje bi se osnovao fakultet za školovanje budućih policajaca”, kaže Terzić.

On je rekao da od kad je on na čelu policije nije bilo prijavljenih slučajeva policijske tortrure. U drugom ranijem slučaju, naveo je, okrivljeni policajci su udaljeni privremeno sa dužnosti.

“Neka u postupku koji slijedi dokazuju svoju nevinost. Radimo na obuci i podizanju svijesti u policiji, a uvjeravam javnost da nijedan slučaj torture, dok ja sam na čelu policije, neće ostati neispitan i procesuiran”, tvrdi Terzić.

Terzić smatra da policija može da da veći doprinos ukupnoj bezbjednosti. Ako Vlada nije zadovoljna njegovim radom, naveo je, uvijek može da se pokrene pitanje promjena.

“Isto tako, oni šefovi centara bezbjednosti koji u narednom periodu ne daju rezultate koji se od njih očekuju, znajmo, svi su podložni promjenama”, rekao je Terzić.

On je naglasio da su glavni problemi u policiji javno postali vidiljivi posebno nakon 30. avgusta 20200. godine. Rekao je da ima pravo da bira svoj tim, te da su na ključne pozicije imenovani ljudi u koje ima povjerenje.

“Selektor ima pravo da bira svoje igrače, kao što se i od selektora očekuje da isporuči rezultat”, naglasio je Terzić.

Navodi da je bezbjednosna situacija u Budvi i generalno na primorju bolja, da je smanjen broj kriminalnih incidenata, te da je policija rasvijetlila okolnosti ubistva Milića Šakovića u junu 2022. godine u metropoli turizma.

Terzić je rekao da uslovi u kojima crnogorska policija radi nikada nijesu bili idealni, jer se radi o specifičnim poslovima i vrlo kompleksnim zadacima, ali na relaciji sa MUP i Vladom rade sve što je u njihovoj moći na pobošljanju tih uslova.

“Da budemo na nivou naših kolega koji rade u evropskim policijama”, rekao je Terzić.

Izvor: RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

25.06.2024. u 18:50h

Titogradske vijesti, top1

25.06.2024. u 14:01h

Skip to content