Telefon pogledamo 200 puta dnevno

Radio Titograd

16.03.2024, 06:54h

2 min

Foto:Pixabay

Istraživanja pokazuju da 95 odsto građana EU smatra da djeca provode previše vremena na internetu , a isto toliko ih se plaši kako će na njihov razvoj uticati nove tehnologije. Hrvatska evroparlamnetarka Biljana Borzan iz Odbora za zaštitu potrošača EP najavila je borbu za zaštitu djece na internetu.

Prema mom istraživanju, odrasli provode na pametnom telefonu oko dva sata dnevno, a više od polovine brine da su postali zavisni od uređaja. Oko 45 odsto građana pokušalo je da se suzdrži od upotrebe pametnog telefona, a podaci pokazuju da ljudi u prosjeku pogledaju telefon oko 200 puta dnevno. U EU su podaci još lošiji. Tamo odrasli na internetu provode oko tri sata dnevno , a mladi čak sedam sati u toku dana, izjavila je Borzan. U SAD se već uveliko povezuje pretjerana upotreba interneta sa problemima mentalnog zdravlja. Prošle godine je savezni sud u Kaliforniji presudio protiv najvećih Internet platformi Gugla , Mete, Jutjuba , TikToka i Snepčeta jer su ugrozili fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje djece. Inače postoje i najave potpune zabrane TikToka zbog zloupotrebe podataka.

Borzan napominje da u Hrvatskoj vlada velika zabrinutost oko korišćenja ličnih podataka na Internetu. Čak 67 odsto građana ne želi oglase na internetu koji im se automatski šalju.

– Borimo se i protiv personalizovanih oglasa i u ovom mandatu smo uspjeli da ih zabranimo za maloljetnike i ranjive osobe. Na osnovu te zabrane Evropska komisija je nedavno pokrenula istragu protiv Tik Toka jer protivzakonito koristi podatke maloljetnika kako bi stvorila takozvani „efekat zečje rupe”, odnosno kako bi podsticala zavisnost od društevnih mreža, izjavila je ona. EU će, kako je najavljeno, u sljedećem mandatu krenuti u borbu protiv internet dizajna koji stvara zavisnost. Svjetska zdravstvena organizacija već priznaje zavisnost od videoigrica kao mentalnu bolest. Jedno od četiri djeteta pokazuje simptome zavisnosti kada im se oduzme pametni telefon, a mentalni poremećaji nastali u djetinjstvu oblikuju životni vijek pojedinca , sugerišu iz EU.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

20.04.2024. u 19:42h

Titogradske vijesti, top1

20.04.2024. u 15:19h

02.04.2024. u 10:27h

02.04.2024. u 10:27h

Skip to content