Talibani prisvojili nekad elitnu četvrt pretvorenu u vojnu tvrđavu, pa ismijali Amerikance

Radio Titograd

15.02.2023, 23:32h

2 min

Zgrada nekadašnje britanske Ambasade u Kabulu danas je medresa, zgradu NATO-a koristi talibanska policija, u bivše ambasade i rezidencije uselili su se najugledniji talibani, piše New York Times.

Taj dio glavnog grada Avganistana, zvan Zelena zona, godinama je bio diplomatska enklava, strogo čuvana i od običnog stanovništva odvojena vojnim punktovima. Sada crveno-bijele rampe strše u vazduh. Ni tu nisu počišćeni tragovi rata, izgorjeli tenkovi gurnuti su uz rub ceste, kao i vreće s pijeskom i hrpe odbačene bodljikave žice.

Talibanski zvaničnici uselili su se s porodicama u stanove koje su zapadni funkcioneri napustili nakon američkog povlačenja iz Avganistana u ljeto 2021. Nakon što je Kabul pao pod talibansku vlast, Zelenu zonu napustila je većina stanovnika.

Za vremenima američke okupacije nostalgičan je Akbar Rahimi (45) trgovac u Zelenoj zoni:

Kabul je stalno bio pod udarom bombaša samoubica i ciljanih napada, ali u Zelenoj zoni, u radijusu od otprilike jednog kilometra, toga nije bilo. Tada je bilo reda i discipline, kaže s čežnjom.

Zelena zona nekadašnja je stambena četvrt u središnjem Kabulu sa stanovnicima više srednje klase, s drvoredima, elegantnim vilama i velikim bulevarom, no prošlih godina pretvorila se u dosadnu sivu tvrđavu sa vilama pretvorenim u bunkere i betonskim barijerama koje su štitile od terorističkih napada. Ulazak je bio dozvoljen samo onima koji su tu radili.

Nakon što su stranci napustili grad, talibani su mjesecima istraživali napuštene zgrade ambasada i drugih zapadnih institucija, u potrazi za obavještajnim materijalima i sigurnosnim uređajima, pa je vijest da se četvrt počela naseljavati. Rat je definitivno gotov.

No, New York Times piše da vidljiva prisutnost značajnog broja stražara, kao i dodatni betonski zaštitni zidovi koje niko nije srušio, održavaju nesigurnost koja prijeti krhkom miru u zemlji otkako je završio rat pod vođstvom Amerike. Više nema stalnih vazdušnih napada, ali i dalje Kabulom odjekuju eksplozije samoubilačkih napada terorističkih grupa. Promijenile su se tek oznake na uniformama vojnika koji ih pokušavaju zadržati podalje.

Na betonskom zidu izgrađenom kao dodatno osiguranje bivše američke Am,basade naslikan je mural s američkom zastavom postavljenom okomito, sa crvenim prugama kao stupovima koje drže bijele zvijezde na plavoj podlozi. Nepotpisan umjetnik naslikao je desetak ruku kako guraju crvene stupove, koji se ruše poput domina. “Naš narod je pobijedio Ameriku uz Božju pomoć”, koči se natpis. Samo zgrad a ambasade je ostala neuseljena, s tragovima metaka po zidovima.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content