Tačka spoticanja mjesto predsjednika Skupštine

Radio Titograd

06.09.2022, 05:40h

3 min

Foto:Skupstina CG

Parlamentarna većina iz 2020. godine, predvođena Demokratskim frontom (DF), Demokratskom Crnom Gorom i Građanskim pokretom URA počinje intenzivne razgovore o formiranju nove vlasti, saznaje “Dan”. Moguće je da će se partije, koje su na izborima osvojile 41 mandat nakon dvije godine ponovo okupiti. Tačka spoticanja je, kako navodi naš izvor, mjesto predsjednika Skupštine, dok uspijevaju da pronađu zajednički jezik oko pravosuđa. Prioritet je proces izbora sudija Ustavnog suda, jer ukoliko se to ne desi, vjerovatno će nakon 13. septembra nastupiti potpuna blokada.

I Demokratski front (DF) spreman je da bude dio dvotrećinskog dogovora za izbor sudija Ustavnog suda, kazao je juče za “Dan” jedan od lidera tog političkog saveza Milan Knežević.

On je pozvao aktere parlamentarnog života da, uprkos razlikama među njima, otpočnu deblokadu pravosuđa sa dvotrećinskom podrškom za izbor sudija Ustavnog suda.

– I tako spasimo državu ustavne paralize i omogućimo stvaranje preduslova za donošenje izbornog zakona i pripremu izbora koji slijede – rekao je Knežević.

Danas o sudijama Ustavnog suda

Sjednica Ustavnog odbora, na čijem dnevnom redu je utvrđivanje liste prijavljenih kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda po javnom pozivu od 1. avgusta, biće održana danas u 14 sati.

Pored utvrđivanja liste kandidata, na dnevnom redu će se naći i predlog formiranja komisije koja će utvrditi da li su prijave kandidata podnijete u skladu sa Javnim pozivom od 1. avgusta 2022. godine.

Sjednica je zakazana za 14 časova.

On je naveo da u potpunosti odbacuju bilo koji narativ o tome da je DF blokirao, ili da će blokirati evropski put Crne Gore.

– Još u julu na sastanku s predsjednicima parlamentarnih stranaka iskazali smo spremnost da kroz parlamentarni dijalog sa dvije trećine i više glasova izaberemo članove Sudskog savjeta, sudije Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca – kazao je Knežević.

On je rekao da je, nažalost, ne krivicom DF-a, došlo do jednostranih kombinatorika bivše parlamentarne većine koja je, kako je naveo, bila odustala od dvotrećinske podrške za deblokadu pravosuđa.

– Sad kao rezultat imamo institucionalno lutanje u ćorsokaku – kazao je Knežević.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin rekao je za “Dan” da još uvijek ne zna kada je naredni sastanak parlamentarne većine.

– Pregovori će uglavnom biti ovih dana intenzivni. Što se tiče Ustavnog suda vidjećemo. Izbor sudija Ustavnog suda zavisi od toga da li će se još uvijek kao i do sada ići na zakulisne dogovore ili ćemo jednom za svagda dobiti stvarno realne i nezavisne kandidate – istakao je Dobričanin.

Poziv na novi sastanak

Lider Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić najavio je da će danas uputiti poziv za novi sastanak gdje bi dogovorili zadatke nove vlade i ko bi je činio.

Mandić je gostujući na Prvoj televiziji istakao da je bio veoma zadovoljan ne samo zbog odluke već i zbog atmosfere koja je vladala na prethodnom sastanku.

– Ja znam da ljudi u politici vole senzacije i sudare političkih stranaka, da mnogi nisu mogli ni pretpostaviti koliko je bila dobra atmosfera zato što smo očigledno svi imali jedan cilj. Kao što je u svim demokratskim zemljama poznato, vlade se ne biraju radi članova nego ih biraju građani kada izađu na izbore. Mi imamo jasan zadatak i uputstva i brojeve ko treba da čini vladu i rukovođeni tom činjenicom i iz iskustva odranije – naglasio je on.

Poslanik Demokratske Crne Gore Danilo Šaranović kaže da dva dana pošto su partije većine od 30. avgusta 2020. zaključile sporazum, predsjednica Skupštine Danijela Đurović i dalje zbog, kako dodaje, samo jedne fotelje blokira primjenu tog sporazuma.

– Ukoliko gospođa Đurović u najhitnijem roku ne nastavi prekinutu sjednicu i na istoj ne podnese ostavku, smatraćemo da sastanak nije sazvan radi prevazilaženja krize, već zbog spasavanja gospođe Đurović na isti način kako se, raznim vratolomijama, sporazumima i pauzama pokušala spasiti 43. DPS vlada. Ili možda još gore, zato što se želi nastaviti saradnja sa DPS-om, posebno u svjetlu činjenice da je Vladimir Joković na sastanku, jasno i decidno kazao: “Ako gospođa Đurović bude razriješena, ne znam šta može da uradi, jer je ona 41. poslanik.” Ovo potvrđuje naše sumnje da se postupanjem gospođe Đurović želi srušiti sporazum i aktivirati koalicioni sporazum koji je Joković zaključio sa Demokratskom partijom socijalista Crne Gore – navodi Šaranović u izjavi za medije.

Kaže da je lider Demokrata Aleksa Bečić prilikom njegove smjene sa mjesta predsjednika Skupštine odbio pauzu i insistirao da se sjednica sazvana zbog njegovog razrješenja završi istog dana.

Šaranović kaže da fotelja nije ni osnov ni razlog njihovog bavljenja politikom, već su to kako dodaje, građani Crne Gore i država Crna Gora.

Iz SNP-a su za “Dan” naveli da neće blokirati sporazum, te da će se izabrati novo rukovodstvo vlade, ali i Skupštine.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Video hit dana,

21:51h

Titogradske vijesti, top1

07.12.2022. u 20:23h

Skip to content