SZO: U bolnici Al Šifa u Gazi sve više ljudi umire; Izrael ponovo gađao pozicije Hezbolaha u Libanu

Radio Titograd

13.11.2023, 07:36h

3 min

Foto:Guliver

Trideset osmi dan sukoba Izraela i Hamasa. Bolnice Šifa i Kuds u Gazi u potpunom su kolapsu – bez goriva, struje i vode. Izrael tvrdi da su iz Šife pod pritiskom Hamasa odbili pošiljku od 300 litara goriva, što je ta palestinska paravojna organizacija demantovala. U borbama pogođena i kancelarija Ujedinjenih nacija u Gazi. Izrael je ponovo gađao pozicije Hezbolaha u Libanu. Preko graničnog prelaza Rafa u Egipat ušla još jedna grupa ranjenih Palestinaca i stranaca. Dešavanja pratite na CdM-u.

 

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bolnica Al-Šifa u gradu Gaza “više ne funkcioniše kao bolnica” i da se broj smrtnih slučajeva u bolnici “značajno povećao”.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da su “stalna pucnjava i bombardovanje” u oblasti oko bolnice “pogoršali ionako kritične okolnosti”.

 

On je na Twitteru napisao da je SZO uspjela da stupi u kontakt sa zdravstvenim radnicima u bolnici Al Šifa, a situaciju u toj bolnici je opisao kao “strašnu i opasnu”.

“Prošla su tri dana bez struje, bez vode i sa veoma lošim internetom, što je ozbiljno uticalo na našu sposobnost da pružimo neophodnu njegu”, naveo je Tedros.

Istakao je da svijet ne može da ćuti dok se bolnice, koje bi trebalo da budu sigurno utočište, pretvaraju u scene smrti, razaranja i očaja.

Šef hirurgije u bolnici Al Šifa, Marvan Abu Saada, izjavila je za BBC da je treća prijevremeno rođena beba umrla zbog nedostatka struje.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da se u bolnici nalazi još najmanje 2.300 ljudi

Prema tim navodima, koje je objavila SZO , u bolnici je 600-650 pacijenata, 200-500 zdravstvenih radnika i približno 1.500 interno raseljenih.

Ističe se da nedostatak struje, vode i hrane dovodi živote u neposrednu opasnost.

SZO je ponovila poziv na “trenutni prekid vatre i aktivnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu”.

Izrael tvrdi da se ispod bolnice Al Šifa nalazi mreža Hamasovih tunela, ali ta palestinska militantna organizacija odbacuje te tvrdnje.

Izraelski borbeni avioni napali su nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na napade koje je libanska militantna organizacija izvršila na sjeveru Izraela.

“Borbeni avioni Ratnog vazduhoplovstva napali su nekoliko ciljeva terorističke organizacije Hezbolah, uključujući vojni kompleks sa skladištem naoružanja i objekte vojne infrastrukture, navodi se u objavi Izraelskog ratnog vazduhoplovstva na Twitteru.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da je Hezbolah u nedjelju ispalio protivtenkovske rakete na sjever Izraela iz Libana, ranivši nekoliko civila.

Kasnije, u roku od sat vremena, zabilježeno je 15 lansiranja sa teritorije Libana.

Sistem PVO izraelske vojske presrio ih je četiri, ostali su pali na otvorenom prostoru.

U posljedicama minobacačkog granatiranja povrijeđeno je sedam izraelskih vojnika.

“Sada pokrećemo artiljerijske udare u pravcu izvora ovih granatiranja”, navodi se u objavi IDF-a .

Takođe se dodaje da je dron IDF-a pogodio militante koji su noću pokušali da lansiraju protivtenkovske rakete iz južnog Libana ka sjevernom Izraelu.

Žestoke borbe vode se oko bolnice Šifa u Gazi. Lekari, pacijenti i raseljeni zarobljeni su bez struje i sa zalihama koje nestaju. Najteže je prijevremeno rođenim bebama – tri su preminule kada su inkubatori isključeni, a za život se bori još njih 37.

Uništena je i zgrada kardiologije. Svjetska zdravstvena organizacija ljekari rade bez struje i vode i da je “značajno porastao broj smrtnih slučajeva pacijenata“.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da je njegova vlada ponudila gorivo bolnici Šifa, ali da je Hamas to odbio. IDF je u saopštenju istakao da su vojnici doneli 300 litara goriva za bolnicu uz navodni snimak razgovora oficira izrelske vojske i visokog zvaničnika Gaze u kojem se tvrdi da je tamošnji zamjenik ministra zdravlja zabranio bolnici da primi gorivo.

Hamas uzvraća da nije povezan sa menadžmentom bolnice Šifa i da bi ta količina bila dovoljna za samo 30 minuta rada bolničkih agregata.

I bolnica Kuds je van funkcije. Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca objavilo je da je taj zdravstveni centar više ne radi zbog nedostatka goriva i električne energije. U indonežanskoj bolnici u toj palestinkoj enklavi hirurzi obavljaju operacije uz baterijske lampe.

Pogođena je i jedna od kancelarija Ujedinjenih nacija u gradu Gazi. Ima žrtava među civilima koji su se tamo sklonili.

Kancelarija UN-a za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA) procjenjuje da je u Gazi uništeno najmanje 45 odsto stambenih objekata, više od 40.000, dok je oštećeno čak 220.000.

Poslije trodnevnog zatišja ponovo je otvoren prelaz Rafa. Sedam ranjenih Palestinaca evakuisano je u Egipat na liječenje, granicu je prešlo i 80 stranaca.

Još jedno upozorenje iz Izraela Libanu. Izrael poručuje Hezbolahu da bi sudbina Bejruta mogla biti poput sudbine Gaze.

U napadu projektilima iz Libana ranjeno je nekoliko civila na sjeveru Izraela. Izraelske snage gađale su ciljeve u Siriji kao odgovor na rakete ispaljene prema Golanskoj visoravni.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

05.12.2023. u 15:07h

Titogradske vijesti, top2

05.12.2023. u 13:59h

Skip to content