SZO danas o proglašenju vanredne situacije zbog majmunskih boginja

Radio Titograd

24.06.2022, 09:08h

< 1 min

Foto:consumersinternational

Do sada je proglašeno samo šest takvih vanrednih situacija.

To su pandemija kovida-19, izbijanje ebole u Demokratskoj Republici Kongo 2019., virus Zika 2016., poliomijelitis ili dječija paraliza i epidemija ebole u Zapadnoj Africi 2014. godine i H1N1 virus ili svinjski grip koji je izazvao pandemiju 2009. godine.

Ako bi se to desilo, bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje čiji je cilj da se ograniči dalje širenje bolesti, a to bi istovremeno bio signal i zemljama da budu u pripravnosti, odnosno da ojačaju kapacitete zdravstvenih službi.

SZO definiše vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja kao vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država usled međunarodnog širenja bolesti i da potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor.

Direktor SZO Tedros Gebrejesus kazao je ranije da je jasno da postoji neobična situacija, jer se virus sada ponaša drugačije i da se majmunske boginje pojavljuju u sve većem broju država, zbog čega je potreban koordinisan odgovor.

Stručni komitet daje preporuku, ali konačnu odluku o proglašenju vanredne situacije po javno zdravlje od međunarodnog značaja, donosi Gebrejesus, navodi Rojters.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content