Svjetski lideri na Baliju tragaju za saradnjom koja je potrebna “za spas svijeta”

Radio Titograd

15.11.2022, 07:03h

3 min

Lideri G20 su u utorak otvorili samit na ostrvu Bali apelom domaćina Indonezije na jedinstvo i konkretnu akciju za popravljanje globalne ekonomije uprkos dubokim raskolima oko rata u Ukrajini.

“Nemamo druge opcije. Potrebna je saradnja da bi se spasio svijet”, rekao je predsjednik Indonezije Joko Widodo u uvodnoj riječi, prije nego što su lideri najbogatijih nacija svijeta započeli razgovore iza zatvorenih vrata.

“G20 mora biti katalizator inkluzivnog ekonomskog oporavka. Ne treba dijeliti svijet na dijelove. Ne smijemo dozvoliti da svijet upadne u još jedan hladni rat”, dodao je.

G20, koji uključuje zemlje od Brazila do Indije, Saudijske Arabije i Njemačke, čini više od 80 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, 75 posto međunarodne trgovine i 60 posto stanovništva.

Pozitivan znak uoči samita bio je trosatni bilateralni sastanak američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog lidera Xi Jinpinga nakon kojeg su obećali češću komunikaciju uprkos mnogim razlikama.

Sastanak u ponedjeljak bio je prvi put da su se njih dvojica lično sreli otkako je Biden postao predsjednik, a činilo se da su razgovori signalizirali poboljšanje odnosa između supersila nakon silazne spirale posljednjih mjeseci.

Rat u Ukrajini i globalni skok inflacije zasjenjuju samit, a prvi je put da se sastanak održava od februarske invazije Rusije na njenog susjeda Ukrajinu.

Invazija je izazvala pozive nekih zapadnih lidera na bojkot samita i na povlačenje poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Indonezija je pružila otpor, odbijajući da povuče Putinov poziv, a također je odbacila ono što indonežanski izvori kažu da je pritisak nacija G7 da osudi Rusiju na samitu ove sedmice.

Rusija je saopćila da je Putin bio previše zauzet da bi prisustvovao samitu sa ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom koji je zauzeo njegovo mjesto.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se na samitu putem video linka, navodi se na Twitteru ambasadora EU u Indoneziji.

Zajedničko saopštenje G20, o kojem bi sve strane trebale da se slože, čini se malo vjerojatnim, s tim da će Indonezija umjesto toga tražiti izjavu lidera, kažu diplomatski izvori.

Međutim, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da postoji dogovor među zvaničnicima oko saopštenja, a koje je opisao kao “pozitivno”.

Lideri G20 će osuditi upotrebu ili bilo kakvu prijetnju upotrebom nuklearnog oružja, prema ranom nacrtu koji je vidio Reuters. Međutim, takvo saopštenje bi trebalo da potvrde lideri.

Sastanci ministara G20 nisu uspjeli proizvesti zajednička saopštenja zbog neslaganja između Rusije i drugih članica o jeziku, uključujući i o tome kako opisati rat u Ukrajini.

Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je u utorak da će Putinov režim čuti “globalni hor”.

Sunak će pozvati G20 na koordiniranu akciju za rješavanje ekonomske nestabilnosti i rastućih troškova života nakon ruske invazije, saopćila je njegova vlada.

Biden se “neće izvinjavati” u svojoj odbrani Ukrajine, rekli su američki zvaničnici.

“Neću preduhitriti konačne pregovore, ali G20 će jasno staviti do znanja da ruski rat izaziva haos za ljude svuda i za globalnu ekonomiju u cijelini”, rekao je jedan zvaničnik koji je govorio o američkom gledištu na samit o uslov anonimnosti.

No, Xi i Putin su se posljednjih godina sve više zbližili i potvrdili svoje partnerstvo samo nekoliko dana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu. Ipak, Kina je pazila da ne pruži nikakvu direktnu materijalnu podršku koja bi mogla da izazove sankcije Zapada protiv nje.

Xi je u utorak rekao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu tokom bilateralnog sastanka da se Kina zalaže za prekid vatre u Ukrajini i mirovne pregovore, javljaju kineski državni mediji.

Biden i Xi su tokom svog sastanka “podcrtali svoje protivljenje upotrebi ili prijetnji upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini”, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

U izjavi kineskog ministra vanjskih poslova navodi se da je Xi rekao Bidenu da se nuklearno oružje ne može koristiti i da se ne mogu voditi nuklearni ratovi.

Ukrajinski Zelenski kasno u ponedjeljak pozdravio je “teške izjave” koje su date uoči G20, uključujući o neprihvatljivosti prijetnji upotrebom nuklearnog oružja.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

29.11.2022. u 05:24h

Titogradske vijesti, top1

28.11.2022. u 22:21h

Skip to content