Svjetska centralna kuhinja traži nezavisnu istragu pogibije humanitaraca; Borelj: Nije otvoreno dovoljno koridora za pomoć

Radio Titograd

06.04.2024, 07:01h

< 1 min

Foto:Ambasada Palestine

 

Svjetska centralna kuhinja zatražila je da nezavisna komisija istraži pogibiju njenih humanitaraca. SAD ne planiraju da nezavisno istražuju izraelski napad. Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava poručila je da su napadi na humanitarne radnike ratni zločin. IDF je saopštio da je otpustio oficire odgovorne za pogibiju humanitaraca.

Borelj: Nije otvoreno dovoljno koridora za pomoć

Humanitarna organizacija Svjetska centralna kuhinja traži formiranje nezavisne komisije za istragu ubistva njenih radnika u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi. Ističu da izraelska vojska ne može vjerodostojno da istražuje sopstvenu “grešku”.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države ne planiraju da sprovedu nezavisnu istragu o izraelskom napadu na Svjetsku centralnu kuhinju u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su otpustile majora i pukovnika jedinice koja je djelovala u akciji u kojoj je poginulo sedmoro humanitarnih radnika dobrotvorne organizacije Svjetska centralna kuhinja.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Poljske Andžej Šejna uručio je diplomatsku notu izraelskom ambasadoru u Varšavi Jakovu Livneu u znak protesta zbog ubistva poljskog humanitarnog radnika u izraelskom napadu na konvoj humanitarnih radnika u Gazi ranije ove nedjelje.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je da je izraelska vlada otvorila “neke koridore” ka Pojasu Gaze, kako bi se isporučila humanitarna pomoć, ali da to nije dovoljno da se spriječi glad.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 21:57h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 20:40h

Titogradske vijesti, top1

28.05.2024. u 19:27h

Titogradske vijesti, top2

28.05.2024. u 17:45h

Skip to content