Sve o svečanom oproštaju od Merkel

Radio Titograd

02.12.2021, 10:12h

2 min

Foto:RTS

Četvrtak je istorijski dan za Njemačku i odlazeću kancelarku Angelu Merkel. Večeras će se održati svečana ceremonija koja označava kraj šesnaestogodišnje vladavine “mutti” Merkel. Ona će svoju funkciju zvanično predati Olafu Šolcu sljedeće nedjelje.

Vojnici sa bakljama, precizno osmišljenom koreografijom i tri pjesme po izboru čelične kancelarke, ispratiće u zasluženu penziju ženu koja je punih 16 godina diktirala tok evropske politike.

Ceremonija poznata kao Großer Zapfenstreich će biti skromnija od onih ranijih, kojima su ispraćeni kancelari Gerhard Šreder i Helmut Kol, jer je pandemija koronavirusa u Njemačkoj u punom jeku.

U direktnom prenosu na njemačkoj televiziji od 19.20 časova, svečanost u dvorištu ispred ministarstva odbrane u Berlinu počeće kratkim govorom kancelarke i završiće se posle nešto više od sat vremena, bez prijema.

Običaj ceremonije datira još iz 16. vijeka, ali najviša počast njemačke vojske dodijeljena je samo pojedinim kancelarima.

Dok je Šrederovom oproštaju prisustvovalo 600 gostiju, Merkelova je pozvala samo oko 200, uključujući 52 ministra koji su služili u njenom mandatu. Ursula fon der Lajen, aktuelna predesjednica Evropske komisije i bivša ministarka porodice i odbrane za vrijeme Merkelove, vjerovatno neće prisustvovati zbog sastanka sa šefovima južnoameričkih država zakazanog za isti dan.

Na njenoj oproštajnoj zabavi sviraće orkestar Bundesvera, koji izvodi njene omiljene pjesme. Jedna od želja odlazeće kancelarke je pesma „Zaboravio si film u boji“, koju je 1973. godine otpjevala Nina Hagen, poznata kao „majka panka“.

Druga pjesma koju je „merkijaveli“ odabrala je „Trebalo bi da padaju crvene ruže“ koju izvodi ikona njemačke muzičke scene Hildegard Knef. Treća muzička želja Angele Merkel je „Sveti Bože, mi slavimo tvoje ime“, ekumenska hrišćanska pjesma iz 18. vijeka.

Izbor kancelarke oduševio je građane, obzirom na to da su njeni prethodnici birali klasičnije numere. Gerhard Šreder želeo je da čuje „My way“ Frenka Sinatre, dok je prije njega Helmut Kol otišao sa funkcije uz taktove Betovenove „Ode radosti“.

Da bi Merkelova sljedeće nedjelje zvanično predala vlast svom nasljedniku Olafu Šolcu, koalicioni sporazum nove vlade moraće da odobre tri uključene strane.

Šolcova Socijaldemokratska partija (SPD) održaće u subotu kongres stranke, na kojem se očekuje da njeni delegati ratifikuju sporazum prema kojem će se levi centar vratiti u kancelariju prvi put od 2005. godine.

Liberali (FDP) održaće glasanje na digitalnom kongresu dan kasnije, dok članovi Zelene stranke imaju rok do 6. decembra da odobre ili odbiju sporazum. Iako su mnogi članovi ekološke stranke iznijeli kritike ekoloških aspekata sporazuma, odbijanje se smatra malo vjerovatnim.

Nakon što dokument odobre sve tri stranke, Šolc bi mogao da položi zakletvu kao sljedeći lider Njemačke već u ponedjeljak, 6. decembra, a najkasnije do srijede. Odlazeća kancelarka će u četvrtak morati da predstavlja zemlju na „Samitu za demokratiju“ čiji je domaćin američki predsjednik Džozef Bajden.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content