Svakodnevne namirnice koje imaju iznenađujuće količine soli

Radio Titograd

26.03.2024, 06:18h

2 min

Foto:Pixabay

 

So koju redovno koristimo tokom obroka ne šteti našem zdravlju toliko koliko so skrivena u brojnim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo.

Skrivena so u prerađenoj hrani je „tihi ubica“, jer vremenom i u prevelikim količinama podiže krvni pritisak i može izazvati moždani ili srčani udar, piše Klix.ba.

„Prije 10-15 godina dobijali smo poruku da smanjimo unos soli, ali je, nažalost, ponovo počela da se pojavljuje. U Velikoj Britaniji odrasli jedu oko 8,4 grama soli dnevno, oko 40 odsto više od maksimalno preporučene granice od šest grama, što je količina koja stane u jednu kašičicu“, kaže nutricionista Sonja Pombo.

Keks

Keks koji se reklamira kao zdravija alternativa običnom keksu, zapravo ima veliku količinu soli.

Samo dva komada ovog keksa imaju otprilike istu količinu soli kao čips od 30 grama, što je oko 0,44 grama soli. To bi značilo da keks i druge slične poslastice mogu da sadrže mnogo više soli nego što mislimo.

Sir

So je neophodna u proizvodnji sira, ali mnogi proizvođači često koriste mnogo više nego što je zaista potrebno. Ovo se posebno odnosi na tvrde sireve. Naime, 50 grama sira može da sadrži više soli nego dve kesice čipsa. Takođe, važno je istaći da su najslaniji sirevi biljnog porihekla.

Žitarice za doručak

Slatke žitarice za doručak sadrže i velike količine soli. Samo 50 grama ovih pahuljica ima više soli od jedne kesice čipsa. Ako djeca konzumiraju jednu porciju žitarica, to bi značilo da konzumiraju više od jedne četvrtine preporučenog unosa.

Hlheb

Hlheb je namirnica koja se konzumira skoro svaki dan. Međutim, ako se odlučite za hlheb iz supermarketa, koji može duže da traje, treba da znate da samo jedna kriška sadrži oko 0,46 grama soli, što je opet više od 30 grama čipsa.

Veganski burger

Sve popularniji veganski hamburger sadrži skoro isto toliko soli kao dvije kesice čipsa. Poput biljnih sireva, veganske zamjene za meso sadrže previše soli da bi poboljšale ukus. Važno je znati da prerađena hrana biljnog porekla nije nužno zdrava opcija.

Prelivi za salatu i sosevi

Dvije porcije kečapa sadrže skoro istu količinu soli kao kesica čipsa. Jedna kašičica preliva za salatu bez masti sadrži oko 0,11 g soli. Ipak, najviše soli i dalje ima kečap.

Samo 15 grama sadrži 0,3 grama soli, a pošto je uglavnom konzumirate uz hranu koja je takođe slana, vjerovatno ćete unositi mnogo više soli od preporučenog dnevnog unosa.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

15.04.2024. u 18:38h

15.04.2024. u 18:38h

Skip to content