Supruga Moma Kapora: “Zelena čoja Montenegra” je nastala sasvim slučajno

Radio Titograd

05.11.2021, 18:51h

2 min

Foto: Nova.rs

Premijera u Budvi je bila fantastična. Bilo mi je neobično zadovoljstvo da prisustvujem predstavi koja se igrala u manastiru i time dobila potpuno drugu dimenziju. Jedva čekam da tu dimenziju sada spustimo na pozorišne daske, kaže Ljiljana Kapor, supruga pisca Mome Kapora, povodom beogradske premijere komada „Zelena čoja Montenegra“, koja će biti 9. novembra u BDP.

Ova predstava koja je urađena po istoimenom romanu Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, koprodukcija je Gradskog pozorišta u Podgorici, Festivala Grad Budva teatar i Beogradskog dramskog pozorišta. Prvo izvođenje je imala 10. avgusta u manastiru Stanjevići koji pripada Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC.

Ljiljana Kapor je podsjetila kako je nastalo ovo djelo. Bila je svjedok njegovog stvaranja.

– To je priča o bici na Vučjem dolu koja se dogodila 1876. godine a Momo i Zuko su 1967. napisali scenario koji je Radoš Novaković otkupio i odnio u Holivud sa idejom da snimi film. Nažalost, on je ubrzo preminuo, a scenario se zagubio. Nekoliko mjeseci pred Zukinu smrt, Moma i ja smo se vraćali iz Dubrovnika i on je imao strašnu potrebu da se vidi sa njim. Te godine je Zuko iz Herceg Novog gdje je živio, prešao u Konjic u kome je boravio neka dva mjeseca. Tamo smo ga posjetili i Zuko je pitao šta je s onim scenarijem i dodao da bi baš volio da se snimi taj film. On je preminuo 1989. a Momo je nekim proviđenjem pronašao djelove scenarija i počeo je da kopa jer su mnoge stranice falile, da ulazi u arhive tragajući za detaljima o bici na Vučjem dolu. I desilo se čudo, pisao je kao da mu je Zuko diktirao. Tako je nastala knjiga po scenariju i Momo je iz te velike ljubavi, poštovanja i pijeteta potpisao i Zuku i to je njihov roman – Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom – kazala je ona za Novu s.

Za predstavu „Zelena čoja Montenegra“, Kapor je istakla da ju je fascinirala režija Nikite Milivojevića.

– Znala sam da će da izvuče suštinu prijateljstva, ljubavi i nekog vanvremenskog odnosa. Andrija Kuzmanović kao Osman paša Sarhoš i Miloš Pejović kao knjaz Nikola Petrović su dočarali to prijateljstvo između njih, kao što je bilo i ono između Mome Kapora i Zuke Džumhura – dodala je.

U glumačkoj podjeli su i Dejan Đonović (Skender), Emir Ćatović /Božidar Zuber (Narator, Vojvoda Vukašin) Simo Trebješanin (Serdar Filip), Jelena Simić (Mejdzori Evans), Maja Stojanović (Kneginja Milena), Branimir Brstina (Hansen), Ivan Tomić (Varočelo, Tahir-beg), Milorad Damjanović (Tomel), Ivan Zablaćanski (Sergejev) i Stefan Radonjić (Belimarković).

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:11h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:08h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 23:03h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 22:57h

Titogradske vijesti, top2

20.01.2022. u 21:04h

Skip to content