Sunak: U Britaniji biće obavezan vojni rok ukoliko konzervativci pobijede

Radio Titograd

26.05.2024, 16:56h

< 1 min

Foto:Printscreen

 

Britanska Konzervativna partija uvešće obaveznu vojnu službu za 18-godišnjake ako pobijedi na nacionalnim izborima 4. jula, uz opciju volontiranja u zajednici umjesto služenja vojnog roka, izjavio je u nedjelju premijer Riši Sunak.

Mladi će moći da biraju da li da provedu jedan vikend mjesečno volontirajući tokom godine ili da zauzmu jedno od 30.000 slobodnih mjesta u oružanim snagama na godinu dana, rekao je Sunak.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je lider opozicionih laburista Keir Starmer pozvao da se u subotu smanji starosna granica za glasanje na 16 godina.

Sunakovi konzervativci znatno zaostaju za laburistima u istraživanjima javnog mnjenja koja nisu pokazala velike promjene nakon što je premijer iznenada raspisao izbore prošle srijede.

„Britanija se danas suočava sa budućnošću koja je opasnija i podjeljenija. Nema sumnje da su naše demokratske vrijednosti ugrožene. Zato ćemo uvesti hrabri novi model usluge za 18-godišnjake“, rekao je Sunak.

Konzervativna partija je saopštila da će plan biti finansiran strožim kontrolama izbjegavanja i utaje poreza i preusmjeravanjem novca iz britanskog fonda za zajednički prosperitet, koji je uspostavljen da smanji regionalnu ekonomsku nejednakost.

Laburistički političari su se podsmijevali ovoj najavi. „Nacionalna služba koja nam je potrebna od naših mladih je da glasamo za promjene 4. jula“, rekao je Endi Bernam, gradonačelnik Velikog Mančestera.

Ministar unutrašnjih poslova Džejms Kleverli rekao je emiterima da neće biti sankcija za izbjegavanje obaveznog služenja, ali da će ljudi biti primorani na to.

On nije naveo detalje o ovome. Na pitanje Bi-Bi-Sija da li je prisiljavanje odraslih na volontiranje u suprotnosti sa liberalnom tradicijom Konzervativne partije, Kleverli je rekao: „Mi tjeramo ljude da rade određene stvari sve vrijeme”.

Kao primjer naveo je obavezno obrazovanje.

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 19:18h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 16:16h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Skip to content