Sudske odluke zasnovane isključivo na Ustavu i zakonu

Radio Titograd

21.03.2024, 08:48h

2 min

Foto:Pixabay

 

Udruženje sudija Crne Gore reagovalo je na saopštenje koalicije „Za budućnost Zete“, a u kojem se navodi da se „ponovo presude pišu u centralama pojedinih partija“ i da je presuda Upravnog suda Crne Gore kojom je poništena Odluka SO Zeta kojom je razriješen funkcije predsjednik SO Zeta Luka Krstović „očito kucana u centrali Demokratske Crne Gore“.

Navode da ovo ukazuje da su iznijeti navodi tendenciozni i smišljeni na dalje urušavanje nezavisnosti sudske grane vlasti.

“Radi objektivnog informisanja javnosti, ali i radi zaštite nezavisnosti sudske grane vlasti i integriteta i nezavisnosti sudijske funkcije, Udruženje sudija Crne Gore još jednom podsjeća nosioce javnih funkcija na važnost jačanja standarda nezavisnosti sudstva, te slobode mišljenja i sudijskog uvjerenja. Objava kao što je konkretna ne doprinosi osnaživanju ovih principa”, navodi se u reagovanju.

Kako ocjenjuju, tendencioznim navodima da je odluka „kucana u centrali Demokratske Crne Gore” pokušava se baciti sjenka na zakonitost i savjesnost postupanja ne samo jednog, već troje sudija koji su postupali u ovom predmetu.

“Postavlja se pitanje da li bi ovakva objava uslijedila da je odluka bila drugačija. Da li bi se u toj situaciji smatralo važnim da li je neko od sudija član porodice nekog političara ? Ukoliko je tuženi organ zaista smatrao da postoje okolnosti za izuzeće sudije, zašto nije podnio zahtjev za izuzeće? Naročito ako se ima u vidu da je presuda donešena nakon održane javne rasprave, pa su stranke bile upoznate sa sastavom sudskog vijeća”, navodi se u reagovanju Udruženja sudija.

Udruženje sudija Crne Gore posebno ukazuje na sve češću pojavu na medijskoj sceni Crne Gore da se presude, od stranaka koje izgube spor koji se vodi pred sudom, komentarišu na uvredljiv način, s ciljem da se, kako kažu, obesmisli načelo obaveznosti sudskih odluka, koje treba da posluži sudskoj nezavisnosti, ali istovremeno i realizaciji prava koja su utvrđena sudskom odlukom.

“Udruženje sudija još jednom ističe da se javnostima, kada je u pitanju postupanje sudova, veoma lako može manipulisati, zbog specifičnosti odnosa koji predstavljaju predmet razmatranja od strane sudskih organa, zbog čega je veoma važno da svi segmenti crnogorskog društva daju aktivan doprinos potvrdi da vladavina prava predstavlja jednu od ključnih odlika demokratije”, navode u reagovanju.

No, kako kažu, bez obzira na različite vrste pritisaka, tendeciozne komentare na odluke crnogorskih sudova, otežane uslove rada, crnogorske sudije će nastaviti da donose odluke nepristrasno, u skladu sa Ustavom, ratifikovanim međunarodnim ugovorima, zakonima i sopstvenim tumačenjem činjeničnog stanja, u čemu će im Udruženje sudija Crne Gore pružiti punu podršku.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 07:31h

Titogradske vijesti, top2,

06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1

15.04.2024. u 05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 21:08h

Skip to content