Stručnjaci tvrde da hladna voda pomaže u mršavljenju

Radio Titograd

17.05.2024, 06:13h

< 1 min

Foto:Shutterstock

 

Hladna voda može pozitivno uticati na kvalitet sna.

Ona je dobra za zdravlje i ljepotu, a ne samo za jutarnje buđenje. Tuširanje hladnom vodom može djelovati kao terapija koja će vam pomoći da se bolje osjećate, posebno nakon vježbanja. Ako se redovno tuširate hladnom vodom, imaćete ove zdravstvene koristi, tvrde stručnjaci.

Bolji san

Hladna voda snižava nivo hormona stresa, pomaže da se opustite i brže zaspite. Hladan tuš takođe može poboljšati raspoloženje i povećati nivo dobrih hormona, sprečavajući nesanicu.

Gubitak kilograma

Ako ste ikada pokušali da smršavite, znate koliko to može biti iscrpljujuće. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih načina da skinete višak kilograma, a hladan tuš je jedan od njih. Kada izložite svoje tijelo hladnoj vodi, masne ćelije tkiva se aktiviraju stvarajući toplotu. Ovaj proces pomaže da se brže sagore kalorije.

Sjajnija kosa

Za razliku od tople vode, hladna voda ne isušuje kosu i zatvara i jača kutikule kose. Kada perete kosu hladnijom vodom, ona održava sloj sebuma netaknutim. Kosi je potrebna ova prirodno podmazana barijera da bi ostala hidrirana.

 

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content