Striković: Parlamentarna većina pokušava da po svaku cijenu zadrži fotelje

Radio Titograd

18.03.2023, 08:49h

2 min

Foto: Gradski portal

Poslanik SDP-a Adnan Striković kazao je da parlamentarna većina koja je zatražila od Ustavnog suda da obustavi Ukaz o skraćenju mandata Skupštini, na taj način bježi od izbora. 

Kako ističe, to je samo pokušaj da se po svaku cijenu zadrže fotelje.

“Iznenađen sam prije svega, pravo da vam kažem, mislio sam da će poslanici Skupštine ispoštovati nešto što su jasna ovlašćenja predsjednika i nešto što ne bi trebalo da bude iznenađenje ukoliko ćemo da budemo politički iole korektni. Jer smo o mogućnosti da predsjednik države raspusti Parlament čuli sa mnogo političkih adresa, da je 16. mart zadnji dan do kada je trebalo biti izabrana nova Vlada Crne Gore. I naravno da su svi politički subjekti tvrdili da ako se to ne desi, i po Ustavu Crne Gore članu 92 a i po zakonu, odnosno izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku, koji je ta većina usvojila na takav način, ali je nažalost u pravnom prometu u Crnoj Gori, jer nemamo odluku Ustavnog suda kada je taj zakon u pitanju”, navodi Striković.

Striković ističe da parlamentarna većina koja je zatražila od Ustavnog suda da obustavi ukaz o skraćenju mandata Skupštini, na taj način bježi od izbora.

“Dolazimo do jedne paradoksalne činjenice da oni koji su sastavili neustavni Zakon o predsjedniku i učinili ga dijelom pravnog prometa u Crnoj Gori, koji su željeli da na osnovu tog i takvog zakona formiraju novu vladu, sada kada bi neko mogao da članove tog istog zakona da upotrijebi da raspusti Skupštinu, e sada se oni pozivaju na neustavnost tog njihovog zakona i upućuju ustavnu žalbu kako to predsjednik nije imao pravo to da uradi. I u suštini je sada njima problem što se predsjednik pozvao na Ustav, a nije se pozvao na zakon. To su providne insinuacije i pokušaj da se po svaku cijenu zadrže fotelje”, kaže Striković.

Zaključuje da ko god želi dobro Crnoj Gori treba da se raduje vanrednim parlamentarnim izborima.

 

Izvor:Portal Analitika

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.03.2023. u 15:49h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 15:25h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:42h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:35h

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 12:32h

Skip to content