Strategija za smanjenje rizika od katastrofa 2025-2030. ojačaće put Crne Gore ka EU

Radio Titograd

15.02.2024, 10:23h

3 min

Foto: PR Centar

 

Crna Gora je u prethodnom periodu predano radila na izradi strateških dokumenata za smanjenje rizika od katastrofa, a novom Strategijom u toj oblasti, čija izrada je u toku, dodatno će biti ojačan njen put ka članstvu u Evropskoj uniji (EU).

To je saopšteno na start up sastanku povodom izrade Strategije za smanjenje rizika od katastrofa 2025-2030, koju je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova u Petrovcu.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Petar Koprivica, koji je član grupe za izradu Strategije, ocijenio je da se radi o vrlo bitnom dokumentu za našu državu, koji će, kako je istakao, pokazati nedvosmislenu opredijeljenost države na putu ka EU.

„Pohvaljujem rad Direktorata za zaštitu i spašavanje koji kontinuiranio, u višegodišnjem pristupu i radu, iskazuje nesebičan trud i zalaganje da Crna Gora bude ono što jeste – lider na Balkanu kada je u pitanju domen zaštite i spašavanja gdje daleko odskačemo od država Zapadnog Balkana“, naveo je Koprivica.

Ukazao je da to prepoznaju naši partneri u Evropskoj komisiji i smatraju nas kao respektabilnog saveznika.

V.D. generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje, Miodrag Bešović podsjetio je da su u prethodnom periodu završili strateška dokumenta koja se tiču procjene rizika od katastrofa u Crnoj Gori i procjene sposobnosti upravljanja rizicima.

„Sad započinjemo rad na Stretegiji za smanjenje rizika od katastrofa. Izuzetno veliki rad i znanje ulažemo u sva ta tri dokumenta. Veoma smo pozitivno ocijenjeni od Evropske komisije i to je značajno za naš put ka Evropskoj uniji. Nadam se da ćemo i u narednom periodu odraditi ovaj dokument onako kako smo planirali da će to predstaviti Crnu Goru kao ozbiljnu državu koja ima ozbiljne kapacitete da izradi strateška dokumenta i učvrsti naš put ka EU“, rekao je Bešović.

Koordinator projekta, mr Ljuban Tmušić ocijenio je da se Crna Gora ozbiljno bavi smanjenjem rizikom od katastrofa, podsjećajući da je to višegodišnji proces.

„Preko deset godina smo u ovoj oblasti. Postigli smo ozbiljne rezultate. Radimo na izradi jednog ovakvog dokumenta, drugog po redu, kada mnoge države Evropske unije i dalje nisu uradile ni prvi dokument. To je za nas veliki uspjeh“, rekao je Tmušić.

Poručio je da je smanjenje rizika od katastrofa imperativ Crne Gore.

„Smanjenje rizika od katastrofa je nešto što mora biti dio zvaničnih politika i programa u našoj državi. Bezbroj je rezultata, kroz izrađena dokumenta, kroz ispunjavanje mjerila u potpoglavlju civilna zaštita u okviru Poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene, koje će izvjesno biti zatvoreno u narednim mjesecima. Na taj načn želimo da budemo ozbiljna članica Ujedinjenih nacija, potencijalno kandidat za Evropsku uniju, a što se nas tiče, to već možemo postati i sjutra“, naveo je Tmušić.

Smatra da je važno da na ovim dokumentima rade domaći eksperti, navodeći da kroz različite projekte i programe pokušavaju da ih objedine i dobiju kvalitetna dokumenta.

„To smo u dosadašnjim procesima uspješno realizovali i dobijali kao rezultat, a to ćemo dobiti i ovog puta. Sa druge strane, jako je bitno da svi donosioci odluka čuju šta imamo da kažemo na ovu temu, da im to u ovim dokumentima bude jasno i da oni u kreiranju političkih programa i programa za vođenje institucija smanjenje rizika od katastrofa inkorporiraju kao zvaničan dio njihovog rada“, istakao je Tmušić.

Podsjetio je da je Crna Gora počela proces smanjenja rizika od katastrofa 2010. godine, navodeći da je u međuvremenu urađeno mnogo toga u toj oblasti.

„Uspostavili smo platformu za smanjenje rizika od katastrofa, održali smo devet godišnjih konferencija, napisali smo srednjoročni izvještaj za sprovođenje SENDAI-a za period 2015-2022. godine, realizovali smo bezbroj projekata sa različitim međunarodnim organizacijama i samim tim podigli svijest i znanje na različitim nivoima. Uradili smo mnogo toga u našoj državi“, rekao je Tmušić.

Istakao je da je privilegija i čast da Crna Gora, kao država koja nije članica EU, dobije mogućnost da organizje Evropski forum za smanjenje rizika od katastrofa.

„Od 6. do 8. novembra biće održan forum u Crnoj Gori na kojem će biti pozvano 55 država Evrope i Centralne Azije, a okupiće oko 350 učesnika. Događaju će prisustovali predstavnici Ujedinjenih nacija i Evropske komisije – specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za oblast smanjenja rizika od katastrofa i komesar Evropske komisije zadužen za oblast civilne zaštite“, najavio je Tmušić.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 06:39h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:37h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

15.04.2024. u 05:30h

Titogradske vijesti, top1,

05:20h

Titogradske vijesti, top2

14.04.2024. u 20:55h

Skip to content