Strane agencije pišu o potezu Twittera koji je označio 11 Vučićevih medija

Radio Titograd

21.08.2021, 20:30h

4 min

Foto: Saša Bojić/Deutsche Welle

DRUŠTVENA mreža Twitter označila je jedanaest srpskih medija kao “medije koji sarađuju s Vladom Srbije”. To je izazvalo burne reakcije i iz tih medija, ali i od političara. Najžešće su reagovali iz javnog servisa, piše Deutsche Welle.

Profili Radio televizije Srbije (RTS), Radio televizije Vojvodine (RTV), Tanjuga, Politike, Kurira, Informera, Srpskog telegrafa, Pinka, B92, Prve i Hepi, dobili su od Twittera etiketu saradnika vlasti, i to je bio povod za različite reakcije tih medijskih kuća. Većina ih je u privatnom vlasništvu i ti mediji su, osim par tabloida, manje-više bez mnogo buke prihvatili činjenicu koja je već poznata srpskoj javnosti: da su praktično dio propagandne mašinerije vlasti.

RTS reagovao burno

Ali, to nije bio slučaj i s RTS-om, koji je najburnije reagovao na taj korak. Twitter je inače prethodno u svom saopštenju pojasnio “da su mediji povezani s vladom oni u kojima država ima kontrolu nad uređivačkom politikom”.

Radiotelevizija Srbije u svojoj izjavi navodi da će “zbog toga preispitati svoju prisutnost na toj mreži, ali i zatražiti reakciju Evropske radiodifuzne unije (EBU), čiji je RTS član”. RTS dalje ističe “da su nejasni kriteriji za dodjeljivanje takve etikete medijima”, i dodaje: “Što tek reći za medije poput Radija Slobodna Evropa, Deutsche Wellea (DW) ili Glasa Amerike (VOA) kojima je država osnivač i finansiraju se u potpunosti iz državnog budžeta, ali na to korisnici Twittera nisu upozoreni? Napomenimo da DW i VOA odlično sarađuju s RTS-om i ova primjedba nikako nije poziv da se etiketiranje medija proširi, naprotiv”, saopštio je RTS.

Vučić: Ukinite mi profil

Potez Twittera, naravno, nije mogao proći bez komentara predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji tu akciju vidi “kao pohvalu pomenutim medijima”. Vučić taj korak ocjenjuje kao cenzuru, i u tom smislu je i svoj profil ponudio kao žrtvu izazivajući Twitter “da i njemu ukinu profil, da bude još jedan Trump u svijetu”.

Ta reakcija nije prošla nezapaženo u svjetskim medijima, pa tako agencija AP piše “da srpski autokratski lider izaziva Twitter da mu ugasi profil”. AP ističe i “da srpski provladini mediji, uključujući i državnu televiziju, konstantno optužuju ono malo preostalih nezavisnih medija u Srbiji da ih kontrolišu korumpirani opozicioni lideri ili zapadna poslanstva”. Agencija AFP podsjeća da je Twitter prošle godine izbrisao čak 8500 lažnih profila koji su imali čak 43 miliona objava uperenih protiv opozicije i nezavisnih medija.

Zanimljivo je da se tim povodom, i baš na Twitteru, oglasio “Trumpov čovjek”, bivši izaslanik američkog predsjednika za dijalog Srbije i Kosova i bivši veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenel. “Licemjerje Twittera u punom obimu, svjetskim liderima je dosta. Twitter gubi uticaj”, napisao je Grenel i pritom tagovao službeni profil Vučića, @avucic.

Što je uloga javnog servisa?

Vrh RTS-a zvuči prilično iznenađeno i uvrijeđeno, ali, kako za DW kaže novinarka Tamara Skrozza, ona time nije iznenađena: “Oni su iznenađeni kao što su bili iznenađeni činjenicom da mjesecima ispod njihovih prozora traju protesti, a da oni o tome ne izvještavaju. Kao što su iznenađeni činjenicom da ovdje postoji neka opozicija, i kao što su iznenađeni da ovdje postoje neki novinari koji se bore za slobodu medija. Imam utisak da je njima potrebno jedno veliko buđenje i mislim da bi trebali pogledati svoje vijesti i političke emisije, pa vidjeti koliko to nije u skladu s novinarskim kodeksima i medijskim zakonima, pa i sa elementarnom pristojnošću i funkcijom medija”, napominje Skrozza.

Primjedbe na rad javnog servisa postoje već godinama, ističe za DW profesor Fakulteta političkih nauka Rade Veljanovski, ali se RTS na sve to oglušuje i radi po svom. To je, po njegovim riječima, samo dokaz da oni ne razumiju ulogu javnog servisa: “Oni ne rade kao javni servis, već se ponašaju kao tipična državna radiotelevizija, koja smatra da je promocija državne politike, promocija vlasti i promocija onoga što govore visoki državni zvaničnici njihova glavna uloga. To nema apsolutno nikakve veze s javnim servisom”, kaže Veljanovski.

Rade Veljanovski dodaje da, kada je riječ o svim spomenutim medijima, “tu nema nikakvog iznenađenja, jer je činjenica da se svi oni ponašaju kao servis vlasti, a to je nešto što je poznato i na što se upozorava već godinama”.

Tamara Skrozza ukazuje i na to da je već standardno, ali i pogrešno pozivanje na medije poput Radija Slobodna Europa, Deutsche Wellea i Glasa Amerike, jer “zaboravljaju da ti mediji, bez obzira na to što se finansiraju sredstvima ove ili one vlade, ipak poštuju medijske kodekse. Tu se mogu čuti informacije sa svih strana, sukobljena mišljenja, i oni imaju nepristrane i objektivne analize”, smatra Skrozza.

Vučić protiv “svjetske nepravde”

Reakciju Aleksandra Vučića na nove Twitter-oznake pojedinim medijima, Rade Veljanovski vidi kao “nedostatak svakog dostojanstva”. “Jedan predsjednik države ne bi smio tako reagovati. Predsjednik države koji želi demokratizaciju društva i medijske scene, morao bi insistirati da se ti mediji drugačije ponašaju. Time je samo dokazao da je ono što je Twitter uočio potpuno točno”, ocjenjuje Veljanovski.

“To je bizarna situacija” u kojoj je Aleksandar Vučić “jedva dočekao da se može uporediti s Trumpom”, kaže Tamara Skrozza. “Čini mi se da je i na ovome na neki način profitirao, jer se sada pokazuje kao borac protiv svjetske nepravde i borac za opštu stvar”, dodaje Skrozza.

Ukinuta kritika Vučića

Kada je riječ o privatnim medijima, nitko i nije očekivao neku bitnu dozu samorefleksije kada je riječ o njihovoj uređivačkoj politici. Umjesto toga, ti mediji upustili su se u potragu za onima koji su ih po njihovoj ocjeni “cinkarili Twitteru”, i sugerisali koga treba staviti na spisak saradnika vlasti. Većina tih medija potez Twittera vidi kao “stigmatiziranje medija”, a pojedini najavljuju da će pokušati kontaktirati Twitter da bi ustanovili kako su se našli na toj listi.

Veliki broj medija naglašava upravo ono na čemu insistira i aktualna vlast, uglavnom uvijeno u neskrivenu poruku o “izdajnicima i stranim plaćenicima”, a to je ukazivanje na srpske medije koji se finansiraju iz inostranstva, i koji zbog toga nisu označeni na Twitteru.

Analize koje su rađene proteklih godina pokazale su da je većina označenih medija izuzetno naklonjena predsjedniku Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandru Vučiću, koji je u njima predstavljen, gotovo bez izuzetka uvijek u pozitivnom kontekstu.

Slično pokazuje i monitoring televizija s nacionalnom frekvencijom, u kojima su vladajuće stranke u Srbiji dominantno zastupljene u središnjim informativnim emisijama tih televizija. Negativno predstavljanje srpskog predsjednika na televizijama RTS, TV Prva, Hepi, Pink i B92 iznosi – nula posto.

 

Izvor:Index HR

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
  • NAJNOVIJE
  • NAJČITANIJE

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:46h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 13:35h

Titogradske vijesti, top2

17.10.2021. u 12:53h

Sport, top2

17.10.2021. u 12:48h

Skip to content