Štrajk u 160 škola; za srijedu najavljeni novi pregovori

Radio Titograd

19.02.2024, 07:09h

3 min

Foto:Shutterstock

 

U oko 160 škola danas je najavljen štrajk jer predstavnici Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete sinoć nijesu postigli dogovor. Koje će škole raditi, koji će nastavnici držati časove nije do kraja poznato, što je dodatno unijelo konfuziju kod đaka i roditelja, koji su uskraćeni za pravovreme informacije o tome. Učenici koji su nas kontaktirali bili su u nedoumici da li danas da idu u školu jer ne znaju hoće li biti nastave.

Najavljeno je da će predstavnici Sindikata i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacije opet sjesti za sto u srijedu.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović saopštio je sinoć nakon sastanka da će danas početi štrajk prosvjetnih radnika.

– Od nas je traženo da odložimo štrajk, mi to ne možemo. Tražimo ono što smo potpisali Granskim kolektivnim ugovorom i ništa preko toga. Nemamo nikakvo konkretno obavještenje o našim predlozima. Što se tiče Sindikata prosvjete, štrajka će biti u onim školama koje su prijavile štrajk. Dakle, u školama čiji su se zaposleni odlučili za štrajk neće biti nastave, osim ako se nešto ne izmijeni tokom noći. Moje saznanje je da se samo u jednoj od ovih 160 škola neće štrajkovati. Uredba iz 2006. godine, na koju se pozivaju u ministarstvu, u potpunosti je anticivilizacijska. Nijedna zemlja u Evropi to nema. Ako se na to pozivaju, to je kao da živimo u zemlji robovlasničkog sistema – rekao je Božović.

On je podsjetio da u prethodnih 10 dana nijesu dobili nikakav pisani odgovor od ministarstva.

– Ovo je borba praktično za odbranu prava, pravde i dostojanstva prosvjetnih radnika. Ne možemo i ne smijemo da dozvolimo kao društvo da se jedan Granski kolektivni ugovor, koji ima rang zakona što se tiče zarada i ostalih prava za prosvjetne radnike, jednostavno stavi pod noge, da se baci bez riječi najave, bez riječi obrazloženja – istakao je Božović.

Dodao je da su se 144 škole izjasnile za štrajk sa preko 50 odsto potpisa zaposlenih.

– Imamo još 16 škola gdje je procenat između 40 i 50 odsto. Dakle, 160 škola je najavilo da će danas ući u štrajk. To je preko 66 procenata na nivou Crne Gore. Štrajkovaće 70 odsto zaposlenih i nisu svi članovi sindikata – kazao je Božović.

U nekim školama obavijestili đake da ne dolaze na nastavu

U mnogim školama sinoć su održana nastavnička vijeća. Pojedine ustanove donijele su odluku da đaci danas ne dolaze na nastavu, dok ta informacija za svih 160 škola u Crnoj Gori u kojima će se štrajkovati nije poznata.

U preostalih 30 odsto škola koje se nijesu odlučile za štrajk održavaće se nastava.

– U tim školama gdje nije predata odluka poslodavcu da se uđe u štrajk sa ovim procentom oni će držati nastavu redovno. U onim školama koje su se odlučile za štrajk mi nemamo pravo nikome da branimo da radi. Tako da direktori imaju vremena da prilagode nastavu – rekao je Božović.

U osnovnim i srednjim školama nastavnici koji su u štrajku u školama će biti od 8 do 12 časova i obavljaće administrativne poslove.

– Da li može da se organizuje neki vid nastave, to je na direktorima da vide. Nastave nema za one koji su rekli da će štrajkovati, osim za vrtiće i resurne centre – izjavio je Božović.

U vrtićima se, kako je dodao, nijesu svi izjasnili za štrajk, a ostavljena je mogućnost direktorima da organizuju dežurstva za one koji žele da rade.

– U vrtićima će se proces rada odvijati nesmetano gotovo u svakoj jedinici – uvjerava Božović.

Dio medija je objavio da je Ministarstvo prosvjete ranije juče pozvalo dio direktora crnogorskih škola kako bi im još jednom predočili ograničavajuće zakonske propise za štrajk.

U petak je ponovljena ponuda za prosvjetare koja podrazumijeva uvećanje zarade u neto iznosu od minimum 15 odsto najkasnije od kraja trećeg kvartala tekuće godine.

Podsjećamo, predstavnici Sindikata prosvjete i Vlade pregovarali su povodom zahtjeva prosvjetara za povećanje zarada za deset odsto, šta je određeno Granskim kolektivnim ugovorom koji su potpisali sa 43. Vladom.

Prema tom dogovoru, njima je u januaru zarada trebala da bude uvećana za deset odsto.

Budući da vlada Milojka Spajića ne priznaje odredbe potpisanog ugovora, prosvjetari su prošle sedmice održali protest sa kojeg su poručili da su spremni za štrajk ukoliko država ne ispuni obaveze koje ima prema njima.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top2

18.04.2024. u 19:09h

Skip to content