Stoltenberg: NATO će pojačati snage oko Švedske i na Baltiku do aplikacije za članstvo

Radio Titograd

05.05.2022, 22:34h

< 1 min

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas da će NATO pojačati prisustvo svojih snaga oko Švedske i na Baltičkom moru sve dok ova država zvanično ne aplicira za članstvo bloku.

Švedska i Finska ostale su izvan NATO alijanse, ali ruska aneksija Krima 2014. godine i njena invazija na Ukrajinu naveli su zemlje da preispitaju svoju sigurnosnu politiku, a članstvo u NATO-u izgleda sve vjerovatnije.

Obje zemlje traže garancije vojne zaštite tokom procesa podnošenja zahtjeva.

“Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenja za sigurnosne potrebe koje će Švedska imati u prelaznom periodu”, rekao je Stoltenberg.

“Od potencijalnog trenutka kada Švedska aplicira, a NATO kaže da želi da se Švedska pridruži, postoji veoma jaka obaveza NATO-a da garantuje sigurnost Švedske”, rekao je Stoltenberg i dodao da će to uključivati ​​pojačano prisustvo oko Švedske i u Baltičkom moru.

Podsjetimo, nedavno je Moskva upozorila Švedsku i Finsku na “ozbiljne posljedice” i da bi mogla rasporediti nuklearno oružje i hipersonične projektile u evropskoj eksklavi Kalinjingrad ako Švedska i Finska postanu članice NATO-a.

Očekuje se da će Švedska i Finska ovog mjeseca donijeti odluku o tome da li će podnijeti zahtjev za ulazak u NATO, a neki su najavljivali da bi taj datum mogao biti 13. maj.

Izvor:Klix.ba

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top2

06.07.2022. u 22:00h

Titogradske vijesti, top1

06.07.2022. u 21:51h

Skip to content