Stoltenberg: Gomilanje Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi pomoglo

Radio Titograd

21.11.2023, 11:06h

2 min

Foto:EPA

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu da podržava formiranje ZSO na Kosovu, kao i da bi to bio “ključ za normalizaciju odnosa”.

On je rekao i da se „raduje da vidi primjere dobre saradnje NATO i Srbije“.

-Tokom sastanka smo razgovarali i o mogućnosti da ponovo počnemo sa zajedničkim vojnim vježbama, imali smo ih ranije. Radujem se jačanju naše saradnje – ekao je.

Dodao je da je sa Vučićem razgovarao i o nedavnim tenzijama na sjeveru Kosova i kontinuiranom značaju mirovne misije KFOR.

– Dvije decenije KFOR garantuje bezbjedno okruženje na Kosovu za sve zajednice, nastavićemo to da radimo. Zaista, neki od pripadnika NATO su preživjeli neke napade, u septembru smo vidjeli još jedno izbijanje nasilja na Kosovu, to ne može da se dopusti, oni koji su to učinili moraju da se izvedu pred lice pravde, zaista pozdravljamo što je Srbija spremna da sarađuje o ovim zalaganjima, o čemu smo takođe razgovarali. Posle ovog nasilja, NATO je rasporedio dodatnih 1.000 vojnika i teško naoružanje na Kosovu –  kaže Stoltenberg.

Ističe da „računa na sve strane da smanje tenzije i da se suzdrže od eskalatornih postupaka“.

-Gomilanje snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije ne bi pomoglo situaciju, pozdravljam i podržavam formiranje ZSO na Kosovu, to bi bio ključ za normalizaciju odnosa, pozivam Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalog pod okriljem EU, to je jedini put ka trajnom miru i stabilnosti – rekao je Stoltenberg.

Upitan o predstojećim izborima, te da li će NATO snage pomoći da se očuva bezbjednost na sjeveru Kosova, Stoltenberg je podsjetio da se mandat misije KFOR zasniva na pravilima povelje o UN.

-Koji nam daje važnu ulogu da zaštitimo mo slobodu kretanja svih ljudi ali KFOR ne spovodi zako. Mi nismo policija, mi smo vojna snaga. uloga koju imaju policijsku organi je djelimično pod policijom Kosova, djelimično pod EULEKSO, ali mislim da je važno da se shvati šta NATO radi na Kosoovu i za šta nismo odgovorni – kazao je Stoltenberg.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:47h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:43h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 13:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:12h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 12:04h

Skip to content