Stoltenberg: Crna Gora je cijenjen član NATO-a, Spajić: Spremni smo da budemo stabilan partner

Radio Titograd

26.01.2024, 15:50h

2 min

Crna Gora je cijenjen član NATO, poručio je generalni sekretar Jens Stoltenberg na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Milojkom Spajićem.

“Rasporedili ste trupe u naše borbene grupe u Bugarskoj i Letoniji i tako pomažete u odvraćanju ruske agresije. U Iraku, Crna Gora doprinosi izgradnji efikasnijih i inkluzivnijih bezbjednosnih snaga, kao dio misije obuke NATO-a”, navodi Stoltenberg.

Crna Gora, kako kaže, takođe igra važnu ulogu na Zapadnom Balkanu, regiju od strateškog značaja za NATO, koju je posjetio prošle jeseni.

“Dakle, premijeru, pozdravljam vašu snažnu posvećenost reformama i putu Crne Gore ka punim evroatlantskim integracijama.
Ovo je još važnije jer stabilnost u širem regionu ostaje krhka”, ističe Stoltenberg.

Crna Gora je već sedam godina članica NATO-a, podsjeća Spajić i ističe da bi Zapadni Balkan trebalo da ostane u fokusu.

Balkan nam je važan, tamo smo prisutni, kaže GenSek.

Naš je interes da Zapadni Balkan bude miran, da budemo istinski dio Evrope, EU i drugih demokratskih institucija, ističe Spajić. Dodaje da Crna Gora radi na jačanju bezbjednosti u regionu.

“Prisutni smo na Kosovu, ojačaćemo to prisustvo. Ponudili smo pomoć BiH. Spremni smo da budemo stabilan partner NATO-a”, poručio je Spajić.

Premijer je kazao da je na sastanku sa Stoltenbergom konstatovano da Crna Gora aktivno doprinosi ključnim zadacima NATO-a i kolektivnoj odbrani uopšte.

Naša vojska prisutna je na u Letoniji, Bugarskoj, Iraku i na Kosovu, podsjetio je premijer.

Spajić je, kako je istakao na presu, još jednom potvrdio čvrstu opredjeljenost države da podrži Ukrajinu u njenoj borbi za nezavisnot i suverenitet kao i u sprovođenju reformi na NATO i EU putu “koliko god da je potrebno”.

Stoltenberg je posebno pozdravio podršku Crne Gore Ukrajini.

“NATO saveznici i Evropska unija moraju da pojačaju i obezbijede još više sredstava za Ukrajinu u ovom kritičnom trenutku.

Jer ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini, postoji realan rizik da će ponovo upotrebiti silu”, napominje Stoltenberg.

Danas se razgovaralo i o pripremama za sljedeći samit Alijanse u Vašingtonu u julu.

Ulazak Švedske u NATO učiniće cijelu Alijansu jačom, poručio je Stoltenberg pozdravljajući ovonedjeljno glasanje Velike narodne skupštine Turske za ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u.

“I zahvaljujem predsjedniku Erdoganu na njegovom brzom potpisu odluke. Takođe pozdravljam  jasnu poruku podrške premijera Orbana i njegove vlade. Radujem se ratifikaciji Mađarske čim se parlament ponovo sastane”, zaključio je Stolteberg.

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 19:32h

Titogradske vijesti, top1

24.02.2024. u 19:25h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:23h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:20h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 18:16h

Titogradske vijesti, top2

24.02.2024. u 17:03h

31.01.2024. u 19:48h

31.01.2024. u 19:48h

Skip to content