Stolar napravio tenk “T-34” u prirodnoj veličini od drveta

Radio Titograd

12.05.2019, 00:00h

2 min

Mladi tadžikistanski stolar koji živi u Rusiji, posle tri godine neumornog rada, završio je drvenu verziju legendarnog sovjetskog tenka „T-34“ za godišnju proslavu kojom se obilježava kraj Drugog svjetskog rata u Evropi.

Muhamadšarif Džalilov živi u ruskom gradu Tuli, istorijskom centru oružarske industrije koji se nalazi južno od Moskve. Na prijedlog prijatelja odlučio je da napravi drveni tenk.

Prilog TV Tula o Muhamadšarifu Džalilovu

Na ovaj neobičan poduhvat, kojim je mogao da se bavi samo u slobodno vrijeme, mladi stolar je utrošio tri godine rada, a za kupovinu materijala potrošio je oko pola miliona rubalja (800 hiljada dinara).

„Nije poenta u novcu, već u uzbuđenju koje osjećam dok to radim. Ono što drugi troše na piće i cigarete, ja trošim na tenk. To mi pričinjava zadovoljstvo“, kaže Džalilov u izjavi za lokalnu televiziju Tele Tula.

Muhamadšarif potiče iz poznate stolarske porodice u Tadžikistanu, a u Tuli živi već sedam godina. Tvrdi da nije morao da gleda bilo kakve nacrte već da ima sve „u glavi“. Međutim, često je odlazio do tenka „T-34“ koji se nalazi u parku u Tili kako bi uzeo mere, što je sumnjičave prolaznike navelo da pozovu policiju.

Najteže mu je bilo da radi na gusjenicama i točkovima. Takođe, jedina stvar koju nije mogao sam da uradi je da pokrene tenk. Na sreću, uspio je da ubjedi ujaka, mehaničara, da mu pomogne.

Plan je bio da tenk pokloni predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu na Dan pobede, a sve u duhu „vječnog tadžičkistansko-ruskog prijateljstva“. Nažalost, to se nije dogodilo.

Na društvenim mrežama se pojavio predlog da se drvenom tenku dodjeli počasno mjesto u novoosnovanom memorijalnom parku u Tuli, a portal Tulske novosti navodi da gradsko vijeće razmatra tu mogućnost.

Muhamadšarif Džalilov

Muhamadšarif Džalilov

U međuvremenu, drveni „T-34“, opremljen zvučnicima čeka, priliku da se provoza ulicama Tule u pratnji vojne muzike, što je najveća Džalilova želja. Pošto je za to potrebna dozvola saobraćajne policije, mladi stolar je pokrenuo proceduru.

Džalilova replika tenka „T-34“ nije prvi ovakav model u Tuluskom regionu. Penzioner Aleksej Molčanin, iz obližnjeg grada Novomoskovska, prije nekoliko godina napravio je model tenka za svog unuka, ali ne u punoj veličini i ne od drveta, već od čelika. 

Podijeli na:

Magazin, top2,

23:15h

Titogradske vijesti, top1

28.11.2023. u 23:06h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 20:45h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:50h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 17:33h

Titogradske vijesti, top2

28.11.2023. u 16:09h

Skip to content