Stiže oprema iz Kine, rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja pri kraju

Radio Titograd

04.03.2023, 08:38h

2 min

Foto:RTCG

Skoro svi građevinski radovi na projektu ekološke rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja su završeni, a u narednim sedmicama očekuje se pristizanje i ugradnja neophodne opreme iz Kine. Nakon završetka ekološke rekonstrukcije stvoriće se uslovi za okončanje još jednog, za Pljevljake možda i kapitalnog ekološkog projekta, toplifikacije grada.

Ekološka rekonstrukcija pljevaljske Termoelektrane važan je ekološki projekat za stanovnike najsjevernijeg crnogorskog grada, opterećene lošim kvalitetom vazduha i često enormnim zagađenjem životne sredine.

Posao čija je ukupna vrijednost oko 70 miliona eura, do sada je podrazumijevao obimne građevinske radove koji su praktično završeni, kaže izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin, najavljujući skorašnje pristizanje neophodne opreme za samu ekološku rekonstrukciju postrojenja.

“Građevinski radovi u krugu Termoelektrane su završeni i tu se sada nalaze veliki objekti, što potvrđuje da je riječ o jednom od najvećih gradilišta u državi. Tehnička oprema bi u Luku Bar trebalo da stigne do sredine marta, da se potom transportuje do Pljevalja i da onda počne njena ugradnja. Tu će, između ostalog, biti oprema za odsumporavanje, denatrifikaciju, praškaste materije, otpadne vode, gdje će se čitav taj sistem upakovati u okvir evropskih direktiva za tu vrstu objekata”, kazao je Rovčanin.

Ekološkoj rekonstrukciji raduju se i Pljevljaci, jer je usko povezana sa još jednim, itekako značajnim projektom – toplifikacijom grada. U toku je prva faza, slijedi i precizno određivanje trase tolovoda od Termoelektrane do grada, a onda i prelazak na naredne faze projekta, ističe Rovčanin.

“Sada su u toku usaglašavanja i snimanja trase, podsjetiću da smo mi imali određena sporenja sa Opštinom kuda da ide taj toplovod, da li rječnim koritom ili ne, ali to korito nije spremno zbog nekih pripremnih radova, tu je i druga mogućnost da trasa, nešto kraća od pomenute, ide pored Vektre Jakić do grada, vidjećemo koja je opcija najbolja. Vjerujem da će i opština, uporedo sa izgradnjom primarnog toplovoda, brzo proširiti i postojeću mrežu, ali i sekundarnu na gradskom području”, kazao je Rovčanin.

Rovčanin precizira i kada bi građani Pljevalja mogli da se nadaju prvim konkretnim benefitima od toplifikacije:

“Očekujem da u punom kapacitetu toplifikacija može početi nakon završetka ekološke rekonstrukcije TE, dakle u sezoni grijanja 2024/25 godine”, kazao je on.

Ubrzanju čitavog procesa, neki procjenjuju i do 12 mjeseci, mogla bi doprinijeti nedavna odluka Vlade da toplifikaciju Pljevalja proglasi projektom od javnog interesa.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 17:47h

Titogradske vijesti, top1

28.03.2023. u 15:49h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

28.03.2023. u 15:25h

Skip to content