Stelantis i Lipmotor prodavaće električna vozila u Evropi

Radio Titograd

15.05.2024, 06:14h

< 1 min

Foto:Unsplash

 

Evropski proizvođač automobila Stelantis (Stellantis) koji ima brendove Opel, Fiat, Sitroen, Pežo i druge, saopštio je danas da je osnovao zajedničko ulaganje s kineskom startap-firmom za električna vozila Lipmotor (Leapmotor) koja će u septembru početi prodaju električnih vozila u devet zemalja Evrope.

Prodaja će početi u septembru u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Grčkoj, Holandiji, Rumuniji, Španiji i Portugaliji, rekao je generalni direktor Stelantisa Karlos Tavares novinarima u Hangdžuu, u Kini.

Od četvrtog kvartala električna vozila će se prodavati u zemljama Južne Amerike, na Bliskom istoku, u Africi, Indiji i u Azijsko-pacifičkom regionu, rekao je on.

Stelantis i Leapmotor nijesu iznijeli detalje o tome gdje će se proizvoditi električna vozila, sem da lokacija mora da ima raspoloživ kapacitet da podrži prodaju i da ispuni kriterijume kvaliteta i konkurentne cijene.

Biće lansirani modeli TO3 i C10, a planiraju da proizvedu po jedan novi model godišnje u naredne tri godine, rekao je Tavares.
Dvije kompanije objavile su formiranje nove zajedničke kompanije nazvane “Leapmotor International” za proizvodnju i prodaju “Leapmotor” električnih vozila izvan Kine. Kompanija je 51 odsto u vlasništvu Stelantisa i 49 odsto Leapmotora.

Stelantis je u oktobru prošle godine za 1,5 milijardu eura kupio udio od 21 odsto u Leapmotor-u i najavio strateško partnerstvo.

Generalni direktor Leapmotor-a Džu Dijangming rekao je da će savez sa Stelantisom omogućiti njegovoj kompaniji pristup opsežnoj mreži dilera i distribucije van Kine i fabrikama širom svijeta.

SAD i Evropa optužuju Kinu da prekomjerno proizvodi električna vozila i da ih isporučuje po niskim, subvencioniranim cijenama na inostranom tržištu. Evropska unija istražuje taj uticaj kineskih državnih subvencija.

Američka vlada je najavila uvođenja carina na kineska električna vozila, baterije, solarne ćelije, čelik, aluminijum i medicinsku opremu što će vjerovatno povećati trvenja dvije najveće svjetske privrede.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content