Stejt department: Moskva pristala na razgovor Blinkena i Lavrova

Radio Titograd

29.07.2022, 07:27h

< 1 min

Foto: Beta/AP

Sto pedeset šesti dan rata u Ukrajini. Kontraofanziva ukrajinske vojske u pravcu Hersona. Kijev tvrdi da su raketrirani Nikolajev i Harkov i poziva stanovnike Donbasa na evakuaciju. Iz Stejt departmenta saopštili su da je iz Moskve prihvaćen zahtjev da Entoni Blinken i Sergej Lavrov razgovaraju telefonom.

Eksplozije su se čule u Kijevskoj oblasti, a ukrajinske vlasti tvrde da su raketrirani su Nikolajev i Harkov. Rusi mijenjaju taktiku i masovno raspoređuju snage u Hersonu i Zaporožju.

Zahuktava se ukrajinska kontraofanziva za ponovno zauzimanje Hersonske oblast. Raketama dugog dometa, koje su isporučili Amerikanci, uništili su ključni most prema gradu Hersonu i ostavili hiljade ruskih vojnika kod rijeke Dnjepar.

Kijev poziva stanovike Donbasa na evakuaciju. Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je da oni koji ostanu “rizikuju da budu bez struje, vode, hrane i medicinskih zaliha, grijanja i komunikacija”.

Iz Stejt departmenta saopštili su da je iz Moskve prihvaćen zahjtev da Entoni Blinken i Sergej Lavrov telefonom razgovoraju o mogućnosti razmjene ruskog državljanina Viktora Buta za košarkašicu Britni Griner i bivšeg marinca Pola Vilana.

Sa druge strane, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova naveli su ranije da će se Lavrov odazvati kad bude imao vremena, dodajući da mu je raspored pun.

Ambasada Ukrajine u Bejrutu saopštila je da je sirijski brod pod sankcijama SAD pristao u sjevernu libansku luku Tripoli sa ječmom i pšenicom za koju tvrdi da su ga ruske trupe ukrale iz ukrajinskih skladišta.

Zbog diskreditovanja ruske vojske, ruski sud je odredio novčanu kaznu od 820 dolara za televizijsku novinarku Marinu Ovsjanikovu.

Ona je u martu protestovala direktno u programu ruske državne televizije protiv napada na Ukrajinu, noseći transparent s antiratnom porukom.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Titogradske vijesti, top1,

16:28h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 15:27h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 15:13h

Titogradske vijesti, top2

12.08.2022. u 14:10h

Skip to content