Stanovnici ovog dijela svijeta najbolje se hrane i najduže žive

Radio Titograd

30.04.2024, 05:40h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Najzdravije mjesto na svijetu nalazi se u Aziji. Prema mnogim ljekarima specijalizovanim za dugovječnost, Okinava ima najbolju ishranu u Japanu.

Okinavska dijeta ima brojne zdravstvene prednosti, o čemu svjedoči činjenica da Japan ima najnižu stopu gojaznosti i drugi najduži životni vijek, prenosi Index.

Okinava se ubraja u jednu od pet plavih zona, što je naziv za mjesta sa najvećom koncentracijom stogodišnjaka.

Okinavska dijeta se fokusira na ribu, morske plodove i tofu. S obzirom da je akcenat na svježoj ribi i soji, stanovnici malo konzumiraju zasićene masti. Antioksidansi iz morskih algi i slatkog krompira pomažu u regulisanju šećera u krvi stanovnika i doprinose zdravlju probave. Porcije su često male, što znači da stanovnici Okinave obično konzumiraju manje kalorija.

Što se tiče prevencije raka i kardiovaskularnih bolesti, način ishrane u Okinavi obezbjeđuje više od pet porcija voća i povrća dnevno i uključuje više ribe koja je zdravija za srce nego meso.

Spomenimo i to da stanovnici Okinave vode aktivan način života i redovno su izloženi sunčevoj svjetlosti, što bi moglo da doprinese njihovom dugom životnom vijeku.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 18:51h

Titogradske vijesti, top2

17.05.2024. u 15:27h

Skip to content