Stano: Nije na nama da komentarišemo ko će biti u vladi Crne Gore

Radio Titograd

21.10.2023, 11:08h

2 min

Foto:CDM

Evropska unija (EU) se raduje najavi o formiranju nove vlade u Crnoj Gori, ali briselski zvaničnici ne žele da komentarišu sastav vlade koja će obuhvatiti Za budućnost Crne Gore ZBCG, koji je dio bivšeg Demokratskog fronta DF.

“Koga bi vlada konkretno uključivala, to nije na nama da komentarišemo. Jasno očekivanje EU je da nova proevropska vlada u Crnoj Gori odgovori na težnje većine Crnogoraca da napreduju na putu pristupanja zemlje EU. Za ovo, sve političke snage moraju da rade zajedno na sprovođenju EU reformi”, izjavio je portparol EU, Peter Stano u pisanoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Dogovor o novoj vladi u Crnoj Gori, koja obuhvata i ZBCG, postignut je 19. oktobra. Tome su se ranije protivili američki i evropski partneri Podgorice.

Prema sporazumu o formiranju vlasti, ZBCG će podržavati manjinsku Vladu u parlamentu, a krajem sledeće godine kroz rekonstrukciju i zvanično postati njen dio. Uz to će jedan od lidera ZBCG Andrija Mandić biti na čelu Skupštine.

Za Evropsku uniju je važno da nova vlada u Crnoj Gori bude “jaka i proevropska”, kao i da bude sposobna i posvećena da nastavi reforme vezane za EU.

“Podstičemo sve političke aktere u Crnoj Gori da se brzo usredsrede na izgradnju konsenzusa o prioritetnim akcijama potrebnim za napredovanje Crne Gore na njenom putu ka EU, posebno u oblasti vladavine prava kako bi se ispunila privremena merila iz poglavlja 23 i 24, posebno putem imenovanja na upražnjena mesta u pravosuđu”, podvukao je portparol Stano.

Dodaje da EU cijeni posvećenost Crne Gore na njenom putu ka članstvu u EU, što je želja velike većine građana Crne Gore, i spremna je da pojača svoju podršku.

Nedavno su Sjedinjene Američke Države saopštile da su veoma zabrinute da novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gori formiraju stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrednostima. Slične poruke uputila je i Evropska unija.

Sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da budu izabrani predsednici Skupštine i Vlade trebalo bi da bude održana 26. oktobra.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:42h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:21h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:37h

Skip to content