Šta znači kada pas podiže jednu šapu?

Radio Titograd

07.06.2024, 06:22h

2 min

Foto:Pixabay

 

Da li ste primijetili da vaš pas podiže samo jednu šapu, ali niste obraćali mnogo pažnje na to? Ovo možda nije najbolja odluka, jer postoji nekoliko razloga zašto to čini.

Neki od razloga mogu biti zabrinjavajući i treba ih riješiti. Iako psi ne dijele naš jezik, podizanje šape je jedan od načina na koji nam saopštavaju svoje misli i osjećanja.

Neizvjesnost, a možda i strah

Glavni razlog zašto će vaš pas podići jednu šapu je neizvjesnost ili strah. Podizanje šape je tipično ponašanje koje pokazuje sukob između dva nagona, kao što su poriv za druženjem sa nepoznatom osobom i istovremena želja da se ona izbjegne.

Ova situacija može uzrokovati stres vašeg psa i on ne zna kako treba da se ponaša.

Moguće je da je buka ili neki drugi pas uznemirio psa i da se ne oseća bezbjedno. Podizanje šape u ovim trenucima vjerovatno će biti praćeno znacima kao što su savijen rep, položene uši, drhtanje ili zijevanje.

Bol

Psi mogu podići šapu ako boli ili ako se nešto zaglavilo u njoj. U ovom slučaju, moguće je da će pas odbiti da koristi šapu i skoči na tri noge. Može stalno da liže ranu i šepa.

Pažljivo provjerite šapu vašeg psa, ako vam dozvoli, da vidite da li ima rana, stranih tijela ili drugih vrsta povreda. Ako nađete problem ili niste sigurni šta se dešava, obavezno ga odvedite veterinaru.

Iščekivanje

Psi često podižu jednu šapu da pokažu iščekivanje. Moguće je da su zabrinuti zbog nečega ili da je u pitanju pozitivno iščekivanje – poslastica ili maženje.

I dalje su nesigurni, ali ne i uplašeni, ponašaju se kao da su spremni da prihvate nagradu iako nisu sigurni šta je i kada će doći. U ovoj situaciji, uši će im se napeti, rep više neće biti sakriven, a glava će biti podignuta i spremna za odgovor.

Znak za izbjegavanje sukoba

Povezan sa osjećanjem nesigurnosti, podizanje šape može biti znak uvjeravanja. Ako pas osjeti potencijalni sukob sa osobom ili drugim psom, može podići šapu da pokaže pokornost i izbjegne borbu.

Uzdignutu šapu će tada obično pratiti druga ponašanja, kao što je lizanje njuške, treptanje ili skretanje očiju, okretanje glave ili prevrtanje na leđa.

Hronični stres

Podizanje šape može ukazivati na hronični stres ako ga često primjećujete u različitim situacijama, uključujući i one koje nisu stresne.

Drugi uobičajeni pokazatelji uključuju spušteno držanje leđa, pojačano lizanje dlake i češće vokalizacije. Hronični stres često potiče od nesreće psa i može biti uzrokovan odvajanjem, lošom socijalizacijom, nasilnim tehnikama treninga i značajnim promjenama u domaćinstvu ili rutini.

Instinkt

Ponekad je podizanje šape jednostavno odraz njihovog instinkta. Podizanje šape je jedan od nekoliko pokreta kojima pas partneru u lovu ukazuje na pravac obližnje divljači.

Ponašanje je instinktivnije kod lovačkih pasa, ali skoro svaki pas može pokazati takvo ponašanje. Ako primijetite ovakvo ponašanje dok vaš pas njuška po dvorištu, vjerovatno je zaintrigiran mirisom, prenosi Index.hr.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 18:35h

Titogradske vijesti, top1, Uncategorized

23.06.2024. u 17:52h

Sport, Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 17:13h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 16:52h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 16:48h

Titogradske vijesti, top2

23.06.2024. u 15:21h

06.06.2024. u 07:20h

06.06.2024. u 07:20h

25.05.2024. u 20:14h

25.05.2024. u 20:14h

Skip to content