Šta se zapravo događa ako kliknete na opciju „Nisam robot“?

Radio Titograd

06.06.2024, 06:14h

2 min

Foto:Pixabay

 

Vjerovatno vam se već dogodilo da ste prije onlajn kupovine karte, kreiranja naloga na društvenoj mreži ili prijave na web stranicu naišli na izbor: “Nisam robot” koji ste morali da potvrdite ako želite da nastavite.

Većina to radi bez puno razmišljanja i uopšte se ne pita kako računar zapravo zna da je na opciju zapravo kliknuo čovjek, a ne neki program. U stvarnosti, kompjuter to ne zna, ali donosi zaključke na osnovu nekoliko činilaca.

Šta dopuštate Guglu?
Test “Nisam robot” pripada sistemu koji se zove CAPTCHA. To su testovi ili izazovi koji određuju da li je korisnik čovjek. Izraz je skovala 2003. godine grupa američkih kompjuterskih naučnika koji su se bavili zaštitom računara od hakovanja na internetu. To je skraćenica za “Potpuno automatizovani javni Turingov test za razlikovanje računara i ljudi”.

CAPTCHA su dizajnirane tako da ih ljudi mogu ispuniti ili odgovoriti na njih, dok većina robota ili programa to ne može. Najpoznatiji CAPTCHA testovi su oni s iskrivljenim riječima ili slovima i brojevima, kao i oni sa grupom fotografija, među kojima morate odabrati sve one koje pokazuju npr. “auto”, “semafore”, “pješačke prelaze”.

“Ja nisam robot” je jedan od novijih CAPTCHA testova, ali radi malo drugačije od gore navedenih. Riječ je o Guglovom proizvodu koji koristi naprednu Google tehnologiju, piše portal Medium.

Mogli biste reći da klikom na opciju da niste robot dopuštate algoritmu da pregleda vašu istoriju pregledavanja i način na koji pomičete miš po stranici. Ali ne brinite.

Takođe, ako ste prethodno pogledali bilo koju stranicu sa sadržajem za odrasle, algoritam to nikome neće dati. Takođe se neće sjetiti vaše lozinke ako ste, recimo, prije nekog vremena posjetili web stranicu svoje banke. Gledaće samo uzorak vaših posjeta stranicama i pokrete miša, što bi trebalo biti dovoljno “ljudsko” da vas pusti.

Roboti i programi za sobom ostavljaju karakterističan obrazac koji se razlikuje od ljudskog.

Što ako Google i dalje sumnja?
Međutim, moguće je da se i vi ponašate poput robota. Na primjer, ako prebrzo kliknete na link ili pokušate da posjetite istu web stranicu nekoliko puta u kratkim intervalima. Ako se Guglov algoritam i dalje ne uvjeri u vašu ljudskost nakon što kliknete potvrdni okvir da niste robot, CAPTCHA će vam se prikazati kao dodatna sigurnosna mjera. Ovo je već spomenuta verzija s riječima ili slikama.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 19:05h

Extra +, Titogradske vijesti, top2

13.06.2024. u 16:17h

Skip to content