Šta se dešava ako svakog dana pijete gazirana pića?

Radio Titograd

04.11.2023, 06:02h

3 min

Foto:Pixabay

Gazirana pića mnogima su primamljiv izbor, ali ne i najzdraviji. Konzumiranje napitaka sa šećerom povezano je sa nizom zdravstvenih problema, uključujući povećanje tjelesne mase, probleme sa zubima i povećan rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, negativni efekti konzumacije gaziranih pića mogu da se prošire i na jedan od najvažnijih organa u vašem tijelu: bubrege, piše healthdigest.com.

Vaši bubrezi su odgovorni za filtriranje toksina i regulisanje ravnoteže tečnosti, što igra ključnu ulogu u očuvanju vašeg opšteg zdravlja.

Prekomjerna konzumacija gaziranih pića može da poveća rizik od problema sa bubrezima, kao što su hronična bolest bubrega i kamen u bubregu.

Veza između gaziranih pića i kamena u bubregu

Veza između gaziranih pića i kamena u bubregu predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost. Visok sadržaj fruktoze u gaziranim napicima sa šećerom može da dovede do povećane produkcije mokraćne kiseline i formiranja kamenaca od kalcijum oksalata.

Илустрација Ilustracija (Foto: Pixabay)

Studija iz 2020. godine objavljena u žurnalu „Urology Research & Practice“ otkrila je da česta konzumacija napitaka zaslađenih šećerom bila povezana sa većim rizikom od formiranja kamena u bubregu.

Međutim, to nije prvi put da je ova veza uspostavljena. Ranija studija objavljena u časopisu Američkog društva za nefrologiju 2013. godine otkrila je da konzumacija napitaka zaslađenih šećerom bila povezana sa većim rizikom od formiranja kamena u bubregu, dok je konzumacija kafe, čaja, piva, vina i soka od pomorandže bila povezana sa manjim rizikom.

Studija objavljena 2007. godine u žurnalu „Epidemiology“ pokazala je da prekomjerna konzumacija fosforne kiseline može da dovede do povećanih nivoa kalcijuma u mokraći, što može da poveća rizik od formiranja kamena u bubregu.

Hronična bolest bubrega (CKD) i gazirana pića

Hronična bolest bubrega (CKD) je progresivno i teško stanje koje pogađa milione ljudi širom svijeta, objašnjava Nacionalni institut za dijabetes i bolesti digestivnog sistema i bubrega (NIDDK). To je stanje koje se karakteriše postepenim gubitkom funkcije bubrega tokom vremena, što dovodi do akumulacije otpada i tečnosti u tijelu. U posljednjih nekoliko godina, postoji sve više dokaza koji ukazuju na vezu između konzumacije gaziranih pića i CKD.

Prekomjerni šećer u gaziranim pičima, često u obliku visokofruktoznog kukuruznog sirupa, može preopteretiti bubrege. Bubrezi moraju jače da rade kako bi filtrirali i izlučili suvišak šećera iz krvotoka, što može dovesti do naprezanja bubrega tokom vremena. Fosforna kiselina izazvala je zabrinutost.

U studiji iz 2007. godine objavljenoj u žurnalu „Epidemiology“, koja je uključivala preko 6.000 učesnika koji su praćeni u proseku 7,5 godina, istraživači sa Univerziteta Sjeverne Karoline otkrili su da osobe koje su pile dva ili više gaziranih napitaka dnevno imaju 2,3 puta veći rizik da razviju CKD u poređenju sa osobama koje su pile manje od jednog gaziranog napitka nedjeljno.

Ova veza je bila nezavisna od drugih faktora rizika za CKD, kao što su starost, pol, rasa, indeks tjelesne mase, dijabetes i hipertenzija. Prekomjerna konzumacija gaziranih pića takođe može doprinijeti povišenom krvnom pritisku, još jednom faktoru rizika za oštećenje bubrega, prema Američkom udruženju za srce.

Preduzimanje nekoliko jednostavnih koraka ka umjerenosti i zdravijim izborima može pokrenuti vaš put ka zaštiti zdravlja vaših bubrega.

Dobar početak je postepeno smanjenje unosa gaziranih pića i izbor vode, biljnih čajeva ili prirodno aromatizirane vode kako biste ugasili žeđ.

Takođe je važno obratiti pažnju na količinu popijenih gaziranih napitaka.

Dovoljna hidratacija je ključna za zdravlje bubrega (prema Nacionalnoj fondaciji za bubrege). Dostupan je širok izbor ukusnih i zdravih napitaka koji mogu utoliti vašu žeđ i hraniti vaše bubrege, poput zelenog čaja ili gazirane vode sa limunom. Pijenje vode tokom cijelog dana može podržati funkciju vaših bubrega, prenosi City Magazine.

Podjednako je važno podizati svijest o zdravlju bubrega.Vaši bubrezi su neprocjenjivi organi koji zahtijevaju negu i pažnju. Dok uzimate svoj sljedeći napitak, mudro birajte, uživajte u koristima umjerenosti i nazdravite zdravlju i dugovječnosti vaših bubrega.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content