Šta se dešava ako često vozite na rezervi: Popravke mogu da budu baš skupe

Radio Titograd

24.05.2024, 06:50h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Zavisno od vozila i stila vožnje, od paljenja lampice do trenutka kada ćete ostati bez goriva imate 50 do 100 kilometara, ali voziti na rezervi nije pametno.

Ni ranije nam nije bilo strano da vozimo na rezervi, ali ovakva vožnja se u posljednje vrijeme prilično učestala zbog visokih cijena goriva.

Zbog toga mnogi vozači do posljednjeg trenutka odlažu odlazak na pumpu i voze se uprkos tome što se žuta lampica koja označava rezervu upalila. Iako od paljenja lampice do trenutka kada ćete ostati bez goriva imate najčešće 50 do 100 kilometara (zavisno od automobila i stila vožnje), vožnja na rezervi nikako nije preporučljiva i može biti štetna za automobil.

Rezerva se s razlogom zove tako, a riječ je o rezervnom gorivu koje bi u nuždi trebalo da vam bude dovoljno da dođete do najbliže pumpe, čak i kada je ona dosta udaljena.

Evo šta sve može da se desi redovnom vožnjom na rezervi, kod starijih automobila se tokom godina u rezervoaru skupilo dosta prljavštine, što zbog spoljnih uticaja, što zbog trošenja samog materijala.

Prljavština je na dnu, pa prilikom vožnje na rezervi postoji šansa da se pomiješa s gorivom i tako dospije u cijevi za dovod goriva.

Filter goriva će zaustaviti većinu štetnih čestica prljavštine, ali uvijek postoji šansa da neke od njih dođu u motor. Ne treba zaboraviti da neki modeli automobila imaju trajni filter goriva, pa vožnja na rezervi za ova vozila posebno može da bude loša.

Takođe postoji opasnost od začepljenja filtera i cijevi za dovod goriva. Ako prljavština dospije u sam motor može oštetiti sisteme ubrizgavanja ili same cilindre, što je vrlo skupa popravka.

Može se oštetiti i katalizator koji je vrlo osjetljiv na prljavštinu i nesagorive ostatke, a posljedica je takođe skupa popravka.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Video hit dana,

19:11h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Skip to content