Šta je zdravije: zeleni ili crni čaj?

Radio Titograd

13.11.2023, 05:34h

2 min

Foto:Pixabay

Čaj, napitak cijenjen u cijelom svijetu zbog svojih raznolikih ukusa i umirujućih svojstava, dolazi u različitim oblicima, a zeleni čaj i crni čaj dva su najpopularnija izbora. Osim svojih posebnih ukusa, ovi se čajevi mogu pohvaliti jedinstvenim zdravstvenim dobrobitima, zbog čega se mnogi pitaju koji je napitak najvažniji u području zdravlja.

Zdravstvene prednosti zelenog čaja

Zeleni čaj je poznat po svom bogatom sadržaju antioksidansa, posebno katehina. Epigalokatehin galat (EGCG), snažan katehin, privlači pažnju zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava. Ovi antioksidansi bore se protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti ćelije i doprinijeti raznim bolestima, uključujući rak, piše Times of India.

Vjeruje se da zeleni čaj podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema smanjenjem nivoa lošeg holesterola i poboljšanjem procenta dobrog holesterola. Prisutnost polifenola, kao što su katehini, može doprineti snižavanju krvnog pritiska i podržavanju ukupne funkcije srca.

Za one koji su u potrazi za regulacijom težine, zeleni čaj bi mogao biti vrijedan saputnik. Neka istraživanja sugerišu da katehini u zelenom čaju mogu poboljšati metabolizam, pomažući u sagorevanju masti i potencijalno doprinoseći naporima za mršavljenje.

Zeleni čaj sadrži kofein, iako u manjim količinama od crnog čaja ili kafe. Zajedno sa aminokiselinom L-teaninom, zeleni čaj nudi blago povećanje energije bez nuspojava nervoze. Vjeruje se da ova kombinacija poboljšava kognitivnu funkciju, poboljšava budnost i raspoloženje.

Zdravstvene prednosti crnog čaja

Slično zelenom čaju, crni čaj se povezuje s dobrobitima za zdravlje srca. Antioksidansi u crnom čaju, poput teaflavina i katehina, mogu doprinijeti poboljšanju kardiovaskularne funkcije snižavanjem krvnog pritiska i poboljšavanjem funkcije arterija. Crni čaj sadrži spojeve poznate kao polifenoli, koji mogu djelovati kao probiotici, podržavajući rast i aktivnost korisnih crijevnih bakterija. Zdrav crijevni mikrobiom povezan je s različitim aspektima dobrobiti, od probave do imuniteta.

Neka istraživanja pokazuju da redovna konzumacija crnog čaja može doprinijeti poboljšanju gustoće kostiju, potencijalno smanjujući rizik od preloma i osteoporoze. Vjeruje se da fitokemikalije prisutne u crnom čaju, uključujući flavonoide, igraju ulogu u zdravlju kostiju.

Crni čaj sadrži više kofeina od zelenog čaja, što ga čini idealnim izborom za one koji traže umjereno povećanje energije. Kombinacija kofeina i L-teanina u crnom čaju može pružiti mentalnu budnost bez nervoze povezane s pretjeranom konzumacijom kofeina.

Kako odabrati pravi napitak?

Izbor između zelenog čaja i crnog čaja u principu zavisi od ličnih preferencija i zdravstvenih ciljeva. Oba čaja nude niz zdravstvenih dobrobiti, a uključivanje bilo kojeg u vašu rutinu može biti mudar izbor. Ako tražite snažno antioksidativno pojačanje u obzir dolaze i zeleni i crni čaj. Dok je zeleni čaj često hvaljen zbog visokog sadržaja katehina, teaflavini i tearubigini crnog čaja pružaju jedinstven skup antioksidansa koji doprinose cjelokupnom zdravlju.

Ako je kontrola tjelesne težine primarna briga, zeleni čaj bi mogao imati malu prednost zbog svojih potencijalnih svojstava jačanja metabolizma. Međutim, i zeleni i crni čaj mogu biti dio zdravog načina života u kombinaciji s uravnoteženom ishranom i redovnim vježbanjem. I zeleni i crni čaj blagotvorno djeluju na zdravlje srca, doprinose smanjenju krvnog pritiska i poboljšanju kardiovaskularne funkcije. Odabir onog koji je u skladu s vašim preferencijama ukusa osigurava ugodan put do zdravijeg srca.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 18:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 17:00h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:34h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 15:28h

Titogradske vijesti, top2,

15:22h

Titogradske vijesti, top2

22.06.2024. u 14:00h

Skip to content