Šta je psihobiotička dijeta i koje su njene prednosti?

Radio Titograd

11.09.2023, 05:55h

2 min

Foto:Pixabay

Naučnici već neko vrijeme znaju da hrana utiče na naše mentalno stanje. Međutim, većina studija o uticaju hrane na neurološko zdravlje usredsređena je na pojedinačne namirnice, a ne na kompletan pristup ishrani. To je bio razlog zbog kog su irski naučnici htjeli da vide da li može psihobiotička dijeta, osmišljena prevashodno za dobro zdravlje crijeva, pozitivno da utiče na mentalno blagostanje.

Naučnici su sproveli randomizovanu kontrolisanu studiju, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu „Molecular Psychiatry“.

Šta je psihobiotička dijeta?

Izraz koji su skovali koautori studije dr Timoti Ted Dinan i dr Džon Krajan, psihobiotička dijeta oslanja se na osovinu crijeva-mozak, dajući prednost hrani zdravoj za crijeva, za koju se zna da podržava ravnotežu crijevnih mikroba. To su cjelovite žitarice, prebiotičko voće i povrće, mahunarke i fermentisana hrana.
Dijeta podrazumijeva ograničeno konzumiranje slatkiša, slatkih pića i prerađene hrane.

Studijska dijeta uključivala je:

  • šest do osam dnevnih obroka voća i povrća sa visokim udjelom prebiotičkih vlakana ( jabuke, banane, praziluk, luk)
  • pet do osam dnevnih obroka cjelovitih žitarica (ovas, cjelovita pšenica, kinoa)
  • dvije do tri dnevne porcije fermentisane hrane (kiseli kupus, kefir, kombuha)
  • tri do četiri porcije mahunarki nedjeljno (leblebije, sočivo, grašak).

Istraživanje je obuhvatilo 45 zdravih odraslih ljudi, starosti između 18 i 59 godina, koji do tada nijesu imali optimalne prehrambene navike. Ispitivana grupa dobila je informacije o komponentama psihobiotičke ishrane i zamoljena je da je se pridržava toga što je moguće više.

Kontrolna grupa dobila je minimalne lekcije o opšoj ishrani (umjesto lekcija usmerenih na psihobiotike). Naučnici su ispitivali sastav i funkciju fekalne mikrobiote, stres, cjelokupno zdravlje i ishranu, kao i metaboličko profilisanje uzoraka krvi, urina i fekalija, prije i nakon četvoronedeljnog probnog perioda za obje grupe.

Kako psihobiotička ishrana utiče na mentalno blagostanje?

Učesnici koji su slijedili psihobiotičku dijetu doživjeli su veće smanjenje percipiranog stresa. Iako nije bilo značajne razlike u odgovoru na stres između kontrolne i ispitivane grupe, veće pridržavanje ispitivane dijete rezultiralo je snažnijim smanjenjem percipiranog stresa.

Илустрација Ilustracija (Foto: Pixabay)

Dok su promjene u mikrobnom sastavu crijeva bile suptilne kod ispitivane grupe, utvrđene su značajne promene u 40 specifičnih fekalnih lipida. Razlog tome je smanjenje ukupnih prehrambenih masti i povećanje mononezasićenih masti.

Takođe, zabeleženo je i poboljšanje metabolita triptofana u urinu (esencijalna aminokiselina vitalna za sintezu ključnih proteina, a primećeni su i zdravi upalni odgovori).

Ukratko, u samo četiri nedelje učesnici koji su slijedili psihobiotičku dijetu bogatu vlaknima i fermentisanom hranom iskusili su niže percipirane nivoe stresa, imali su zdravije pražnjenje crijeva, zdravije profile upalnih metabolita i neznatno poboljšan mikrobni sastav i funkciju, piše Mind Body Green, prenosi 24 sata.hr.

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

28.09.2023. u 10:02h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:43h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:38h

Titogradske vijesti, top2

28.09.2023. u 08:02h

29.08.2023. u 18:57h

29.08.2023. u 18:57h

Skip to content