Sredstva na bazi hemikalija štete plućima

Radio Titograd

02.03.2023, 05:51h

< 1 min

Foto:Unsplash

Od početka pandemije koronavirusa došlo je do sve većeg čišćenja i dezinficiranja raznih površina u domaćinstvima. Koriste se agresivna sredstva na bazi hemikalija, čija isparenja nisu nimalo bezazlena.

Nositi masku

Uklanjanje tvrdokornih mrlja, buđi ili dezinfekcija uglavnom se obavlja jakim sredstvima koja mogu izazvati iritaciju očiju, curenje nosa, kihanje, pojačanu alergiju, a mogu i pogoršati tegobe drugih oboljenja, poput astme. Dr. Mejlan Han, američka ekspertkinja za plućne bolesti, smatra da se treba zaštititi prilikom upotrebe ovih sredstava.

– Ako čistite mjesto koje je posebno prašnjavo ili puno buđi ili toalet, savjetuje se da obavezno nosite masku. Takođe nemojte tresti prekrivače ili tepihe unutar doma, već obavezno ih istresite napolju – savjetuje dr. Han.

Ona kaže kako naša pluća kreću da se razvijaju još dok smo u utrobama naših majki i po rođenju nastavljaju sa razvijanjem koje dostiže vrhunac u našim ranim dvadesetim, prenosi Avaz.

– Poslije toga pluća gube funkciju daljeg razvijanja pa moramo biti veoma oprezni kako bi ih očuvali u što boljem stanju. Kada počnete gubiti dah, može biti već kasno, pa mislite o tome navrijeme – kaže dr. Han.

Veliki rizik

Ona je objasnila da se rizik za nastanak najtežih bolesti pluća može višestruko povećati ako redovno koristite jaka sredstva prilikom čišćenja. Tokom karijere, susretala se sa slučajevima gdje su pluća bila oštećena iako osoba nije pušač.

– To je sve zbog udisanja štetnih isparenja. Dio onoga što udišemo više nikada ne izlazi napolje – navodi doktorica.

Prirodne zamjene

Studija koja je rađena 2016. godine pokazala je da ljudi koji redovno čiste svoje domove su izloženi i do 14 puta većem riziku od poremećaja funkcije pluća u narednih 20 godina.

Zato bi trebalo da koristite blaža sredstva i prirodne zamjene poput hidrogena, sirćeta, sode bikarbone, kao i da se redovno nose zaštitna maska i rukavice prilikom ribanja.

 

Izvor:DAN

Podijeli na:

Sport, Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 19:19h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 16:08h

Titogradske vijesti, top2

31.03.2023. u 15:36h

Titogradske vijesti, top1

31.03.2023. u 15:21h

Skip to content