Srbija protjerala hrvatskog diplomatu; Hrvatska: Korak ka pogoršanju odnosa

Radio Titograd

21.11.2023, 07:59h

2 min

Foto:Pixabay

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije donijelo je odluku da proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, za personu non grata.

Odluka o proglašenju Šnajdera za personu non grata donijeta je u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose, objavljeno je na sajtu resornog ministarstva.

„Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Hrvatske Hidajetu Biščeviću“, dodaje se u saopštenju.

Kako navode, ministarstvo žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unaprjeđenju bilateralnih odnosa Srbije i Hrvatske, dobrosusjedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo je u saopštenju takođe izrazilo očekivanje da će Srbija i Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske žali zbog protjerivanja hrvatskog diplomate

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske izrazilo je žaljenje zbog odluke Republike Srbije da prvog sekretara u ambasadi Hrvatske u Beogradu Hrvoja Šnajdera proglasi personom non grata, uz ocjenu da je riječ o koraku prema pogoršanju međusobnih odnosa dvije države.

„U potpunosti odbacujemo osnovu za protjerivanje akreditovanog hrvatskog diplomate“, navelo je hrvatsko ministarstvo u pisanom odgovoru agenciji Beta povodom protjerivanja hrvatskog diplomate.

Ministarstvo je ocijenilo da odluka Republike Srbije „predstavlja korak prema pogoršanju međusobnih odnosa, kao i daljoj destabilizaciji osjetljivih regionalnih političko-sigurnosnih prilika u vrijeme kada je stabilnost na jugoistoku Evrope od posebne važnosti za cijelu Evropu“.

Uz to je izražena zabrinutost što, kako su naveli, protjerivanje hrvatskog diplomate predstavlja dodatni pritisak na zaposlene u hrvatskoj ambasadi u Beogradu, koji se posebno manifestuje u predizborno vrijeme u Republici Srbiji.

„S tim u vezi, izražavamo žaljenje što se anticipirana eskalacija odnosa od strane Republike Srbije u ovo vrijeme realizovala drastičnom odlukom o protjerivanju diplomate“, istaklo je hrvatsko ministarstvo.

Dodaje se da ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske zadržava pravo da odgovori na taj potez „u vrijeme i na način koji odabere”.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:42h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:38h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 10:24h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:21h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 09:18h

Titogradske vijesti, top2

04.12.2023. u 08:37h

Skip to content