Srbija negoduje zbog rezolucije o Srebrenici, a Hrvatska zbog rezolucije o Jasenovcu

Radio Titograd

16.05.2024, 09:46h

< 1 min

Foto: Skupština Crne Gore

 

Nakon što su Njemačka i Ruanda inicirale rezoluciju pred Ujedinjenim nacijama UN, na osnovu koje se traži da se 11. jul proglasi za Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, tenzije u regionu ne jenjavaju. Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić je najavio da će podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali i svaku rezoluciju, koja osuđuje zločine nad nevino stradalim žrtvama.

Međutim, predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević je rekao da nije na Srbiji da govori šta Crna Gora treba da radi, te da Podgorica treba da sama procjenjuje svoje političke interese, ali da se tim potezom i najavom „ne čini ništa dobro“ za odnose dvije zemlje.

Najava da će se u Skupštini Crne Gore izglasati rezolucija o genocidu u Jasenovcu, izazvala je reakciju i ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana.

U međuvremenu Hrvatska je uputila protestnu notu, jer ministar Grlić Radman od crnogorskog kolege Filipa Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija o Jasenovcu neće biti usvojena.

On je izrazio čuđenje i zabrinutost zbog toga što se uopšte i raspravlja u vezi deklaracije o Jasenovcu koju bi navodno crnogorski parlament trebalo da usvoji do kraja sedmice na predlog predsjednika Andrije Mandića.

“Zapitao sam se kakav je to istorijsko-politički kontekst i razlog zbog čega to Crna Gora radi. Kazao sam da usvajanje takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori, da će se negativno odraziti na evropsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna i otvorena pitanja”, rekao je Grlić Radman.

 

 

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2, Uncategorized,

18:02h

Titogradske vijesti, top2

30.05.2024. u 17:43h

Skip to content