Srbi sa Kosova o EU planu: Vučić će „zaklati vola za kilo mesa“, a mi ćemo otići

Radio Titograd

28.02.2023, 22:48h

2 min

Bivši predstavnik Građanske inicijative SDP Marko Jakšić iz Kosovske Mitrovice i predstavnik Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović iz Gračanice smatraju da je evropski prijedlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine loš po Srbe na Kosovu, odnosno da “definitivno nema ništa dobro za njih” i dovešće do iseljavanja i preostalih Srba sa Kosova. Obojica ističu da Srbija neće dobiti ništa, a Jakšić ukazuje da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “zaklati vola za kilo mesa, a mi ćemo odavde otići”. Stojanović dodaje da se ovaj sporazum ne tiče samo života Srba na Kosovu, “već i toga šta država Srbija želi da ima na Kosovu u budućnosti”.

„I ovaj kao i svi prethodni sporazumi su loši po Srbe na Kosovu. Ono što smo vidjeli juče je u stvari konačno faktičko priznanje Kosova od strane Srbije, sporazum definitivno nema ništa dobro za Srbe na Kosovu. Ukoliko je prvi Briselski sporazum iz 2013. doveo do iseljavanja trećine stanovništva, ovaj će dovesti do toga da ne ostane Srba na Kosovu, osim onih staraca koji će ostati ovdje da umru“, smatra Jakšić.

On je u emisiji na N1 televiziji kazao da su Srbi na Kosovu imali tendenciju da svoje mrtve prebacuju iz Prištine u Gračanicu, i iz južne u Sjevernu Mitrovicu i da misli da će sada oni koji odu u centralnu Srbiju da žive „povesti“ i svoje mrtve da ih tamo „presahrane“.

Predstavnik Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović iz Gračanice je dodao da ako ima nešto dobro u sporazumu to je pominjanje SPC – da treba da se dodatno zaštiti.

„Ali, i to nije previše precizno, i zabrinjavajuće je. Sve ove široke definicije su uvijek problematične u implementaciji, jer će se prištinska strana truditi da od svih ingerencija koje bi trebalo da budu u srpskim rukama stvori praznu ljušturu. Ove formulacije jesu zabrinjavajuće, ono što je isto karakteristično za ovaj sporazum je da se najmanje bavi ljudima, pobuđuje mnogo strahova“, smatra on.

Stojanović poručuje i da ljude na Kosovu najviše brine kako će funkcionisati njihov život nakon implementacije, i da li to znači prestanak finansiranja po srpskom modelu i da li će nestati institucionalne veze.

„Ono što je nama jasno je da će Srbija imati manje uticaja, manje argumenata i karata koje će baciti – da zauzvrat neće dobiti ništa. Ovaj sporazum neće riješiti odnose Srba i Albanaca, stvoriće pauzu u međusobnim konfliktima“, smatra on.

O izjavi visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borela da su se Vučić i Kurti saglasili da nijesu potrebni novi razgovori o prijedlogu, predstavnik Građanske inicijative SDP, Marko Jakšić iz Kosovske Mitrovice, ocjenjuje da to „definitivno znači da su se saglasili oko sadržine teksta“ i da je jedino otvoreno pitanje ZSO.

„Zahvaljujući izuzetnim pobjedama našeg predsjednika u Briselu ponovo smo izgubili ono što smo imali u prethodnim dogovorima“, zaključuje Jakšić.

Izvor.N1

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

23.03.2023. u 12:04h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 11:38h

Titogradske vijesti, top1

23.03.2023. u 10:43h

Skip to content