Spojeni predmeti protiv Vukadinovića i grupe pokojnog Vukotića

Radio Titograd

17.09.2022, 08:24h

2 min

Foto:Sudovi.me

Viši sud spojio je predmet Specijalnog tužilaštva protiv grupe pokojnog Jovana Vukotića sa predmetom koji se vodi protiv Janka Vukadinovića i pripadnika njihove kriminalne organizacije koji se terete da su planirali likvidacije vođa kavačkog klana Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Viši sud je donio odluku da se sudi u odsustvu odbjeglom Vladanu Mijuškoviću koji se našao na optužnici pored pokojnog Vukotića i Jovana Mrvaljevića.

Kako je pojašnjeno iz Višeg suda, na ročištu koje je zakazano za 23. septembar predsjednik krivičnog vijeća će donijeti rješenje kojim se obustavlja krivični postupak protiv pokojnog Vukotića, koji je ubijen 8. septembra u Istanbulu.

Vukotić, koji je slovio za vođu škaljarskog klana, ubijen je sa četiri hica iz pištolja u okrugu Šišli u Istanbulu, prenosi turski portal Sözcü.

Prema pisanju tog medija, Vukotić se vozio automobilom sa suprugom i djetetom u luksuznom kvartu Mečidijekoj. U jednom momentu približile su mu se dvije osobe na motociklima i ispalile pet hitaca iz pištolja, od kojih su četiri pogodila Vukotića.

On je bio na potjernici od septembra prošle godine, a nešto ranije napuštio je Crnu Goru.

Viši sud je krajem jula potvrdio optužnicu protiv pokojnog Vukotića kojeg je Specijalno tužilaštvo teretilo da je zajedno sa Vukadinovićem formirao kriminalnu organizaciju radi likvidacije pripadnika i čelnika suprotstavljenog kavačkog klana Slobodana Kašćelana i Radoja Zvicera.

Prema navodima optužnice, za ubistva Kašćelana i Zvicera, Vukotić bio spreman da iskešira 4.000.000 eura.

Veći dio članova ove grupe uhapšen je ranije, a prema podacima koje je tada prikupilo SDT Janko Vukadinović je označen za vođu i optužen da je organizovao pokušaj ubistva Kašćelana, ali i srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Međutim, nakon kontrole dokaza SDT-a Viši sud je utvrdio da pripadnici Vukadinovićeve grupe, optuženi Mileta Jovanović i Radovan Stanišić nijesu pokušali ubistvo Belivuka i Miljkovića krajem januara prošle godine na tivatskom aerodromu, zbog čega je protiv njih za ovo krivično djelo pravosnažno obustavljen postupak.

U međuvremenu, strane partnerske službe dostavile su crnogorskim istražiteljima nove dokaze – transkripte razgovora sa Skaj aplikacije koji su razotkrili su i druge „igrače“ u ovoj kriminalnoj organizaciji – Vukotića, Maškovića, Mrvaljevića, ali i donedavnog policijskog funkcionera Dalibora Medojevića koji je uhapšen početkom marta od kada se nalazi u pritvoru i protiv kojeg je prošle nedjelje podignuta optužnica.

Prema stavu SDT-a, Jovan Vukotić je kao šef ove organizacije određivao koje osobe treba ubiti, davao upustva i naredbe o vremenu, mjestu i načinu likvidacija, obezbjeđivao kriptovane telefone, novac, oružje i eksplozivne naprave koji su trebali biti korišteni u pripremama ubistava.

Jedan od primarnih zadataka Mrvaljevića je bio da prati kretanje članova suprotstavljenog klana, dok se Mijušković obavezao da preuzima i prevozi eksplozivne naprave velike razorne moći kojima je bilo planirano da budu likvidirane mete iz suprotstavljenog klana.

Vukotić je prije likvidacije nekoliko puta izbjegao smrt: dok je bio u ekstradicionom pritvoru u Centralnom zatvoru u Beogradu krajem decembra 2019. godine, zatim kad je prebačen u spuški zatvor, a onda i nakon izlaska, ispred kotorske stanice policije.

 

Izvor:Pobjeda

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 23:54h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 23:37h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 22:34h

Sport, top1

29.09.2022. u 22:25h

Titogradske vijesti, top1

29.09.2022. u 22:12h

Skip to content