Specijalno državno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Veselina Veljovića

Radio Titograd

23.01.2024, 10:18h

2 min

Foto:CDM

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, potvrdila je CdM samostalna savjetnica u podgoričkom Višem sudu Marija Raković.

Optužnica je dostavljena Višem sudu.

“Specijalno državno tužilaštvo je danas, Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B., Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja”, saopštio je državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Prema njegovim riječima iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca.

“Takođe, u izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla”, istakao je Radonjić.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.V., N.M. i M.N. produži pritvor, a da se okrivljenima A.M., S.B., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

“Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S.B. izrekne mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta – prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namijenjeno za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje”, zaključio je Radonjić.

Specijalno državno tužilaštvo imalo je rok do 24. januara da podigne optužnicu ili da Veljovića pusti na slobodu.

Podgorički Viši sud je 25. decembra odbio jemstvo za bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, u iznosu od 928.000 eura u nekretninama i gotovini.

Veljović je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen 24. jula prošle godine zbog sumnje da je počinio krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja i od tada je u pritvoru.

 

Izvor:CDM

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 09:43h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 09:19h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 08:01h

Titogradske vijesti, top2

22.02.2024. u 07:58h

Skip to content