Specijalni sud mora imati najmanje sedam sudnica

Radio Titograd

27.05.2024, 07:59h

2 min

Foto:Pixabay

 

Bez specijalnog suda nezamisliva je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, i trebalo bi ga formirati u što kraćem vremenskom roku, poručuje advokat Zdravko Begović.

On je rekao da je formiranje tog suda odlična ideja, koja je stvarno i nužna.

“Međutim moramo to uraditi na kvalitetan način da kasnije ne bismo imali ozbiljne probleme. Dakle, to moramo uraditi na jedan vrlo studiozan, odgovoran i ozbiljan način, a ne da bilo što improvizujemo kao što je sada slučaj u specijalnom odeljenju Višeg suda gdje imamo samo šest sudija, a stotine predmeta”, rekao je Begović.

I advokat Lazar Aković pozdravlja ideju osnivanja specijalnog suda. Kaže da je riječ o veoma dobrom rešenju.

“Formiranje specijalnog suda uticaće na efikasniji rad na predmetima organizovanog kriminala. Neophodno je da se obezbijede i sudnice kako bi sudije mogle nesmetano da zakazuju suđenja jer sada postojeće sudnice u ozbiljnoj mjeri usporavaju rad sudija i na taj način u ozbiljnoj meri je ugroženo pravo okrivljenih da im se sudi u razumnom roku”, rekao je Aković.

Begović navodi da se mora voditi računa o prostornim kapacitetima, te da bi u specijalnom sudu bilo potrebno obezbijediti najmanje sedam ili osam sudnica.

On ukazuje i da je neophodno napraviti valjan pravni okvir za funkcionisanje te institucije kao i kvalitetan odabir kadrova.

“Imamo dosta mladih, ambicioznih, odgovornih i stručnih sudija koji će, naravno, biti posebno nagrađeni i privilegovani prilikom obavljanja tih poslova u specijalnom sudu kada budu izabrani. Dakle, potpuno je logično da njihove plate budu znatno veće od plata sudija u ovim redovnim postupcima, da imaju odličnu infrastrukturu, da imaju veliki broj savjetnika. I naravno, da im se da šansa da imaju jedan normalan broj predmeta sa kojima će biti zaduženi kako bi nesmetano mogli da obavljaju taj svoj sudijski posao”, kazao je Begović.

Aković je govorio o tome da li ima dovoljno stručnih kadrova za rad u specijalnom sudu.

“Što se tiče kadrovske politike, ne sumnjam da će se napraviti adekvatan odabir sudija koji će postupati u predmetima organizovanog kriminala”, rekao je Aković.

Podsjećamo, iz Ministarstva pravde saopštili su da će rad na osnivanju specijalnog suda uslediti nakon dobijanja IBARA što se očekuje krajem juna, te da će taj posao trajati nekoliko godina zbog, kako su kazali, razumljivih razloga kompleksnosti i cilja da se postigne što kvalitetnije i efikasnije rešenje.

Napominju da je formiranje specijalnog suda strateški projekat cnogorskog pravosuđa, a da se osnov za uspostavljanje te institucije nalazi u zakonu o sudovima.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 19:18h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 17:21h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 16:16h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 14:06h

Titogradske vijesti, top2

19.06.2024. u 13:07h

Skip to content