SPC Amfilohije: Besmislica da sam eksponent velikoruske ili velikosrpske ideje

Radio Titograd

20.08.2019, 00:00h

< 1 min

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije saopštio je danas da je potpuna besmislica je da je on eksponent neke velikoruske ili velikosrpske ideje i poručio da je apsolutna laž da bih mogao da bude crnogorski patrijarh.

Amfilohije je u intervjuu za Radio Televiziju Srbije kazao da je predsjednik Crne Gore Milo Аukanović čovjek politike, da ne zna šta je crkva i da ne može ni znati kad nije kršten.

On je rekao da ideja da država stvara crkvu, i to sekularna država, to ja zaista jedinstveni fenomen.

“Nijesam imao prilike da razgovaram i da se sretnem s njim nakon što je iznio tu ideju, iako sam želio, pokušavao sam da neposredno sa njim, stupim u kontakt, međutim, on je čovek valjda i prezauzet, i nije došlo ni do kakvog susreta. Mi smo se sreli lično poslednji put pre dve godine, ali onda nije bilo ni riječi o ovome“, kazao je Amfilohije.

On je rekao da je prije svega hrišćanin, episkop pravoslavne crkve, hrišćanske, i da je za njega to osnovno svojstvo.

“A crkva kojoj pripadamo, ona se naziva srpskom, ruskom ili grčkom, s obzirom na njeno geografsko prisustvo, ili s obzirom na broj vjernika, ali ona je po svojoj suštini vaseljenska, nema nacionalni karakter”, naveo je Amfilohije.

On je dodao da je apsolutna laž da bi mogao da bude crnogorski patrijarh. “To jedino ako bih izgubio pamet, savest i svest”, poručio je Amfilohije.

 

 

Izvor:Mina

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

15:15h

Skip to content