Šparoge – povrće bogato mineralima i vitaminima

Radio Titograd

08.05.2024, 06:20h

< 1 min

Foto:Pixabay

 

Špragle ili šaroge – proljećno povrće bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima, neophodnim za održavanje zdravlja.

Njegova raznolikost i svježina čine ga neizostavnim dijelom uravnotežene ishrane.

Zbog toga je nutricionista Džesika Šand, istražujući nutritivne vrijednosti, otkrila da špargle nude zdravstvene prednosti koje često prevazilaze nutritivne vrijednosti multivitaminskih suplemenata, prenosi City Magazine.

„Špargle su jedan od najboljih proljećnih darova kada je u pitanju smanjenje upale u tijelu. Sadrže vitamin C koji podržava imuni sistem, vitamin A za zdravlje imuniteta i vitamin K za zdravlje kostiju. Takođe su izvor vlakana koja promoviše zdravlje crijeva“, rekla je ona.

Prepune zdravstvenih prednosti, od folne kiseline do vitamina E, ovo sezonsko povrće može izgledati jednostavno, ali je daleko od toga.

„Špargle sadrže velike količine biljnih pigmenata zvanih ‘antocijanini’, koji su odgovorni za njihovu boju i imaju snažno antioksidativno dejstvo na organizam. Ovo je važno jer antioksidansi sprečavaju nakupljanje štetnih slobodnih radikala i mogu smanjiti rizik od hroničnih bolesti“, kaže nutricionista.

U svakom slučaju, koju god vrstu špargle da jedete – bijelu, zelenu, roze ili ljubičastu – ovo proljećno povrće ima mnoge zdravstvene prednosti.

 

 

Izvor:RTCG

Podijeli na:

Magazin, Titogradske vijesti, top2,

23:35h

Magazin, Titogradske vijesti, top2

27.05.2024. u 23:27h

Skip to content