Spajićev kabinet: Abazovićeva Vlada državu zadužila po najvećoj kamatnoj stopi dosad

Radio Titograd

21.11.2023, 20:33h

2 min

Hiperbolični narativi imanentni su političarima, ali zabrinjava kada kredibilni mediji objavljuju neutemeljene informacije – poručili su iz kabineta predsjednika Vlade Milojka Spajića reagujući na današnji tekst objavljen u Vijestima u kojem se tvrdi da je Vlada Dritana Abazovića ostavila višak u državnoj kasi, povećala prihode, a smanjila rashode.

Podvukli su da se na taj način doprinosi širenju dezinformacija, te da ova “kreativna statistika” građanima i građankama ništa dobro nije donijela.

“Stoga imamo obavezu da saopštimo nekoliko podataka iz čega će se najbolje vidjeti da li je prethodna Vlada državu ostavila “u odličnom stanju”, da li su parametri “nikad bolji” i da zaduženje nije bilo “nikad niže”. Naime, 43. Vlada je državu, i pored tih po sopstvenom kazivanju „spektakularnih rezultata“ zadužila po najvećoj kamatnoj stopi po kojoj se Crna Gora ikada zadužila”, saopštili su iz Spajićevog kabineta.

U dijelu „spektakularnih“ rezultata prethodne Vlade, ukazali su da u domenu fiskalne politike i iole značajnijih strukturnih reformi, prethodna Vlada nije uradila ništa vrijedno pomena.

“Već su mjere 42. Vlade spasila stanje u budžetu, a najveća potrošnja kao posljedica njihovog upravljanja upravo se očekuje do kraja godine”, dodali su u reagovanju.

Dakle, tvrde da je rast prihoda budžeta, koji se pominje kao najznačajniji rezultat 43. Vlade, prevashodno rezultat efekata implementacije programa „Evropa sad 1“, naplate prihoda jednokratnog karaktera, visoke inflacije i velikog broja stranih državljana koji borave u Crnoj Gori.

“Tome svjedoči da je najveći rast prihoda budžeta zabilježen kod: U periodu januar – septembar ove godine, doprinosi na zarade su veći za 80 mil.€ u odnosu na 2022. godinu, što je direktna posljedica smanjenja sive ekonomije na tržištu rada usljed značajnog smanjenja poreskog opterećenja na zarade kao glavne mjere programa “Evropa sad 1”. Upravo otuda i drugi „spektakularni rezultat“ 43. Vlade koji se odnosi na povećanje broja zaposlenih, pri čemu je u kratkom mandatu prethodne Vlade došlo do pada investicija i nije bilo otvaranja novih radnih mjesta, osim rekordnog zapošljavanja u državnoj upravi”, istakli su u saopštenju.

Porez na dobit je, kažu, u poređenju sa prethodnom godinom veći za 59 miliona eura.

“Što je opet direktna posljedica programa Evropa sad 1, budući da je tim programom uvedena progresivna stopa poreza na dobit”, poručili su iz Spajićevog kabineta.

Dodaju da je naplaćeno 60 miliona eura po osnovu prekida hedžing aranžmana, zaključenog upravo od tadašnjeg ministra finansija i socijalnog staranja, aktuelnog premijera Milojka Spajića.

“Prethodna Vlada je povukla 55 miliona sa računa po osnovu akumuliranih sredstava od implementacije programa „Ekonomskog državljanstva“ naplaćenih od prethodnih vlada. Donacija od EU za prevazilaženje energetske krize iznosi 27 miliona eura. Kada tome dodamo da su rashodi na kraju mandata prethodne Vlade bili manji od planiranih za 115 miliona eura, te da se najveća potrošnja kao posljedica njihovog upravljanja upravo očekuje do kraja godine, jasno je koliko su ti rezultati bili za divljenje. Od svih obaveza, samo jedna stavka je preko 60 miliona eura po osnovu otplate duga”, istakli su u reagovanju.

Zaključili su da kabinet predsjednika Vlade ostaje na raspolaganju svim medijima da ovom i svakom narednom prilikom dostavi sve neophodne informacije potrebne za objektivno informisanje javnosti po ovom i drugim pitanjima

Podijeli na:

Titogradske vijesti, top1,

19:55h

Titogradske vijesti, top2

03.12.2023. u 18:31h

Titogradske vijesti, top1

03.12.2023. u 18:02h

Skip to content